Пола Маклейн
Парижката съпруга

Автор
Пола Маклейн
Заглавие
Парижката съпруга
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Биографии и автобиографии
Жанр
Биографичен роман, Исторически роман, Любовен роман
Теми
XX век
Преводач
Любомир Николов
Език, от който е преведено
английски
Редактор
Здравка Славяново
Художник
Getty Images
Технически редактор
Людмил Томов
Коректор
Петя Калевска
Оформление на корица
Николай Пекарев
Издател
Обсидиан
Град на издателя
София
Година на издаване
2011
Адрес на издателя
ул. Тича 3, вх. Б
Печат
„Абагар“ АД — В. Търново
Носител
хартия
Излязла от печат
31.08.2011 г.
Печатни коли
25
Формат
84×108/32
Подвързия
мека
Цена
17.00 лв.
ISBN
978-954-769-270-1
УДК
821.111(73)-312.6
Анотация

Чикаго 1920 г. Хадли Ричардсън е на двайсет и осем години и обича да свири на пиано. Тя все още търси любов и щастие, когато среща доста по-младия Ърнест Хемингуей, начинаещ журналист. След вихрен романс и набързо организирана сватба двамата заминават за Европа.
Париж през епохата на джаза. Семейство Хемингуей са много влюбени и изпълнени с мечти. Артистичната им компания ги смята за идеалната двойка. Ърнест е очарован от бурния бохемски живот на писателите от легендарното „изгубено поколение“. Но за тези модерни и фриволни нови приятели, сред които са Скот и Зелда Фицджералд, Гъртруд Стайн и Езра Паунд, традиционното семейство и моногамията са отживелица. Заобиколен от красиви жени и силни съперници в писателското поприще, все още неизвестният Хемингуей се бори за собствен стил и признание. Успехът на първите му разкази го превръща от чувствителен амбициозен младеж в капризен егоцентрик. Хадли, неговата вярна съпруга, неусетно остава на заден план. Макар и измъчван от чувство за вина, Ърнест изоставя и нея, и малкия си син, запленен от напористата журналистка Полин Пфайфър.
Написан от името на първата от четирите съпруги на Хемингуей, този вълнуващ роман разкрива интимния живот, сложния характер и пътя към славата на най-прочутия американски писател на ХХ век. Чак преди смъртта си той ще признае, че Хадли е голямата му любов.

Информация за автора

Пола Маклейн е родена в Калифорния през 1965 г. С двете ѝ сестри са изоставени от родителите си, затова прекарва 14 години в различни приемни семейства.
Когато навършва необходимата възраст и излиза от системата, започва да се издържа като медицински помощник в санаториум, разносвач на пици, работник в автомобилен завод, сервитьорка на коктейли — докато не открива, че може (а и много иска) да пише. Завършва поезия в университета в Мичиган през 1996 г.
Големият ѝ успех са историческите романи. „Парижката съпруга“ разказва историята на първата съпруга на Ърнест Хемингуей Хадли Ричардсън, става бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и излиза на 34 езика. Последван е от „Лейди Африка“ и „Любов и разруха“.
Пола Маклейн живее със семейството си в Кливланд, САЩ.

Бележки

Празни страници — 2, 4, 6, 400.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Paula McLain
THE PARIS WIFE
Copyright © 2011 by Paula McLain

Въведено от
sqnka
Създадено на
Обновено на
Източници
Информация за автора - https://www.obsidian.bg/?cid=7&aid=151
Излязла от печат - http://booksinprint.bg/Publication/Details/85071407-a84c-4027-9485-871b5425c0b2
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Лични сайтове Книжарници
Промени

Корици 2