Уилям Голдинг
Повелителят на мухите

Автор
Уилям Голдинг
Заглавие
Повелителят на мухите
Издателска поредица
Златна колекция XX век №20
Тип
роман (не е указано)
Националност
английска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
четвърто (не е указано)
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Роман за съзряването, Роман на възпитанието, Съвременен роман (XX век)
Теми
Екранизирано, Реализъм, Робинзониада, Човек и бунт, XX век
Преводач
Димитри Иванов
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
1979
Художник
© Museo Alinari
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с „Дневен труд“ или „24 часа“.
Носител
хартия
Брой страници
254
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-113-0
УДК
820-31
Анотация

„Повелителят на мухите“ (Lord of the Flies) е публикувана през 1954 г. Книгата постига изключителен успех в Обединеното кралство и става бестселър в Щатите. Това е най-популярната творба на Голдинг — преведена е на много езици и е филмирана през 1963 г. и през 1990 г. Авторът ни разказва за група деца, евакуирани от Британия заради атомна война. Самолетът катастрофира на необитаем остров и всички възрастни загиват. В началото децата си сътрудничат, опитвайки се да съберат храна, да си направят подслон и да поддържат сигнален огън. Ръководителят им, Ралф, прави всичко възможно, за да наложи ред и отговорности. Той е дванайсетгодишно русокосо момче и е най-харизматичният от групата. Момчетата го избират за водач, защото притежава много положителни качества. Негов помощник е Прасчо — пълно очилато момче, което е най-интелигентното измежду всички. С помощта на очилата момчетата успяват да запалят първия огън. Прасчо и Ралф се опитват да поддържат демократичния ред и мира в групата.
На двамата се противопоставя кльощавият, червенокос и агресивен Джек — носител на разрушителните стихии и лидер на ловците на прасета. Той успява да примами много от момчетата, защото те искат само да плуват, да играят и да преследват диви прасета. Тези момчета стават част от бандата му. Така една демократична и морална управленска структура постепенно деградира в тирания.
Гледната точка на писателя е песимистична — човешката природа е порочна и злонамерена. Идеалите за прогрес и образование са основани на грешни предпоставки и при подходящи условия цивилизацията може да се сгромоляса.

Информация за автора

Уилям Джерълд Голдинг (William Gerald Golding) е роден на 19 септември 1911 г. в Корнуел. Следва 5 години в Оксфорд. Баща му искал да учи естествени науки, но Уилям се интересувал от литература и затова се посветил на английската филология и философия.
Става учител, а по време на Втората световна война служи 6 години в кралския флот. Участва в битката, в която англичаните потопяват гордостта на немския военен флот — кораба „Бисмарк“. След войната се връща в училище, където продължава да работи до шейсетте години.
През 1954 г. отпечатват книгата му "Повелителят на мухите " (Lord of the Flies). През следващата година излиза романът " Наследниците " (The Inheritors). В него писателят ни разказва за последните дни на неандерталците, победени от расово по-висшите кроманьонци. Основни теми в творчеството му са насилието и тъмната страна на човешката природа. В романите му хората са изолирани в малки групи и са поставени в екстремни ситуации. Използва много алюзии с класическата литература, митологията и християнството.
Освен това публикува пиеса, книга със стихотворения и есета. През 1983 г. му присъждат Нобеловата награда за литература. Изборът е донякъде неочакван, защото Греъм Грийн бил смятан за най-силната кандидатура от английските писатели. През 1988 г. Голдинг е посветен в рицарско звание от кралица Елизабет II. Писателят умира през 1993 г. от сърдечен удар.

Съдържание

ПЪРВА ГЛАВА. ГЛАСЪТ НА РАКОВИНАТА…7
ВТОРА ГЛАВА. ОГЪНЯТ НА ПЛАНИНАТА…39
ТРЕТА ГЛАВА. КОЛИБИТЕ НА БРЕГА…59
ЧЕТВЪРТА ГЛАВА. БОЯДИСАНИ ЛИЦА И ДЪЛГИ КОСИ…71
ПЕТА ГЛАВА ВОДНОТО ЧУДОВИЩЕ…93
ШЕСТА ГЛАВА. ЧУДОВИЩЕТО ОТ ВЪЗДУХА…117
СЕДМА ГЛАВА. СЕНКИ И ВИСОКИ ДЪРВЕТА…135
ОСМА ГЛАВА. ДАР ЗА МРАКА…155
ДЕВЕТА ГЛАВА. ЛИЦЕТО НА ЕДНА СМЪРТ…181
ДЕСЕТА ГЛАВА. РАКОВИНАТА И ОЧИЛАТА…193
ЕДИНАДЕСЕТА ГЛАВА. СКАЛНИЯТ ЗАМЪК…
ДВАНАДЕСЕТА ГЛАВА. ВИКЪТ НА ЛОВЦИТЕ…229

Бележки за изданието, от което е направен преводът

William Golding
Lord of the Flies (1954 )

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Година на превод: http://www.bg.cobiss.net/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=99999&rid=1089142244&fmt=11&lani=bg
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 6