Ерик-Еманюел Шмит
Мечтателката от Остенде

Автор
Ерик-Еманюел Шмит
Заглавие
Мечтателката от Остенде
Издателска поредица
Безкрайна проза
Тип
сборник новели
Националност
френска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременна проза: разкази и новели
Преводач
Зорница Китинска
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
2008 (не е указана)
Редактор
Саня Табакова
Оформление на корица
Лъчезар Владимиров
Издател
Леге Артис
Град на издателя
Плевен
Година на издаване
2008
Печат
„Артграф“ — София
Носител
хартия
Излязла от печат
ноември 2008
Печатни коли
14,25
Формат
14×21,5
Брой страници
228
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
15 лв.
ISBN
978-954-9933-93-2
УДК
840-32
Анотация

Книгата съдържа 5 новели „с неочакван край“, една от които е дала заглавието й — „Мечтателката от Остенде“. Героините са жени на средна и в третата възраст, с уж обикновена съдба. Типично за Шмит, творбите са написани леко, но без лекомислие, с ударна доза човечност, любов към типажите, фабула, достойна за трилър и разтърсващ финал.

Човек не се излекува от една истинска любов. Веднъж видях как гръм порази едно дърво и го почувствах много близко. Има един миг, в който човек гори и се изгаря, то е много наситено и прекрасно чувство. След това остава само пепел… Никой никога не е видя дънер, та дори и жив, да възроди цяло дърво.

Информация за автора

Ерик-Еманюел Шмит е роден през 1960 г. В Лион, Франция. Учи музика и литература, а после философия в Екол Нормал в Улм. Започва да пише пиеси след едно пътуване в пустинята на Хогар, където преживява уникално по рода си усещане. Първата му пиеса Нощта на семейство Валон (1993) му донася бърз успех и Шмит за кратко време се утвърждава като един от най-успешните съвременни френски драматурзи. През 1994 г. получава наградата „Молиер“. Пиесите му се играят в повече от 40 страни по света. Някои от творбите му са пренесени и в киното. От 1997 г. Шмит започва да пише и романи. За първия си роман получава награда през 1994 г., а през юли 2001 г. Френската академия му присъжда Голямата награда за театър и за цялостното му творчество. През 2001 получава и Голямата награда на читателките на сп. Elle.

Освен със спектаклите по негови произведения, в България Шмит е популярен благодарение изданията на Леге Артис: Евангелие според Пилат, тетралогията „Кръговрат на незримото“, включваща: Оскар и розовата дама/Господин Ибрахим и цветята на Корана/Миларепа/Синът на Ной, разказите Одет Тулмонд и други истории.

Съдържание

Мечтателката от Остенде / 5
Съвършеното убийство / 89
Да оздравееш / 127
Лоши четива / 173
Жената с букета / 215

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Éric-Emmanuel Schmitt
La Reveuse D'Ostende (2007)

Въведено от
Silverkata
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии

Корици 4