Димитър Мантов
Алеко Константинов
Промени

Silverkata ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Формат
84×108/32
Категория
···················· Биографии и автобиографии
Номер
Б–3
Литературна група
VI
УДК
886.7.3(092); 886.7-312.6; 92 Константинов, Ал.
Тип
роман
Националност
българска
Анотация
Иваница Граматиков, кандидатът на опозицията, се събуди в шест часа сутринта. Облече се, пи си кафето и излезе на високата веранда пред къщата. Слънцето, едва-що изгряло, отражяваше се в купола па църквата и в обърнатите към изток прозорци. Тържествующа изглеждаше цялата природа. Всъщност природата си оставаше също тъй равнодушна, каквато си е винаги, а тържествующа бе само душата на кандидата.
Млад, образован, малко идеалист, повече мечтател, с любов в сърцето, с вяра в доброто, с надежда на бъдещето, той не беше още кален в действителността, в живота. Безгрижен до самозабравяне, непоправим оптимист, привикнал на всичко да гледа от добрата му страна, той беше доверчив до наивност, до глупост.
Няколко приятели му предложиха кандидатурата за народен представител; едно събрание от граждани прие съчувствено тая кандидатура и Граматнков помисли, че всичко с вече свършено, и плувна в мечти за предстоящата деятелност на Народното събрание. Рукна по България мед и масло. Но някои други подробности, някои предшествующи избора приготовителни действия на неговите приятели, действия, непредвидени в избирателния закон, като че хвърляха сегнз-тогиз сянка върху неговите сладки мечти. Защо трябваше сега той да излага своята програма пред избирателите, като че не можеше да се мине и без това. Защо трябваше да изпитва толкова неловки минути, да отговаря, да обещава съдействие за удовлетворение на нужди, интересующи може би само запитваните. Той като че беше поверил целия свой интелект на окръжающия го щаб приятели…

Алеко Константинов,
„Бай Ганьо прави избори“
С илюстрации
1
Има само сканове
1
Записът е непълен
1
Печат
ДПК „Димитър Благоев“ — София, ул. „Ракитин“ 2
Дадена за набор/печат
юли 1989 г.
Подписана за печат
септември 1989 г.
Излязла от печат
октомври 1989 г.
Печатни коли
17,50
Издателски коли
14,70
УИК
15,22
Тираж
15150
Поредност на изданието
първо
Адрес на издателя
ул. „Цар Калоян“ № 10
Код / Тематичен номер
23/9536272311/5605–021–89
Цена
1,78 лв.
Редактор
Нина Андова
Художествен редактор
Свилен Христозов
Технически редактор
Божидар Петров
Художник
Борислав Кьосев
Коректор
Лилия Вълчева