Дик Франсис
Банкер

Автор
Дик Франсис
Заглавие
Банкер
Тип
роман
Език
български
Категория
Криминална проза
Преводач
Росица Русева
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
1993
Художник
Мария Чакърова
Предпечатна подготовка
„Теа“ — Варна
Издател
ИК „Роял-77“
Град на издателя
Варна
Година на издаване
1993
Печат
ДФ „Абагар“ — В. Търново
Носител
хартия
Брой страници
284
Подвързия
мека
Цена
20 лв.
ISBN
954-8005-64-6
УДК
820-3
Анотация

Два лаконични отзива за „Банкер“:
„Честно казано… това е най-доброто.“
Прочетено в THE TIMES LITERATURY SUPPLEMENT

„Впечатляващо и изумително… оставя без дъх.“
Пише В NEW YORK TIMES BOOK REVIEW
        
Търговската банка „Пол Екатерин“, както всички банки инвестира само в сигурни неща, но този път Тим Екатерин ще въвлече банката в залог от пет милиона лири за жребеца, наречен Сандкасъл. Най-добрите коневъди смятат, че това е най-сигурният залог в назбягванията…
Но надбягванията не привличат само хора като Тим Екатерин. Пълно е със съмнителни далавераджии. Хора, които не се замислят, когато трябва да очистят някого. И за които един залог не е сигурен, докато не е окъпан в кръв — кръвта на Екатерин.

Информация за автора

Дик Франсис не си спомня времето, когато се е учил да язди. За него язденето е така естествено, както ходенето. Роден е през 1920 година в Южен Уелс и е детето звезда в изпълненията с коне.
След шест години служба в Кралските ВВС през Втората световна война, прави дебюта си в конните надбягвания като аматьор и става професионален жокей на „Нешънъл Хант“ през 1948 година.
Приключил състезателната си дейност (1957), Дик Франсис става кореспондент-коментатор на вестник „Сънди експрес“ и това е началото на писателската му дейност. Първата му книга представлява негова автобиография („Спортът на кралиците“), публикувана през 1957 година. Скоро след това е редактирана и преиздадена отново. Тази книга е последвана от няколко трилъра, сюжетите за които са взети от света на конните надбягвания.
През 1969 година за трилъра „Залог“ му е присъдена" наградата „Едгар Алън Пд мистъри прайс“ за най-добра книга в криминалния жанр за годината в Америка.
„Ръката, която държи камшика“ печели „Златният кинжал“ (1980) — приз на Асоциацията на авторите на криминални романи, а през 1981 година за втори път получава „Едгар Алън Пд мистъри прайс“ — този път за трилъра „Рефлекс“.
Живее със съпругата си в Англия и, Флорида (САЩ).

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Dick Francis
Banker (1982)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 2