Марк Форсайт
Кратка история на пиянството

Автор
Марк Форсайт
Заглавие
Кратка история на пиянството
Подзаглавие
Или 100 грама за храброст от каменната ера до наши дни
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Ръководства и самоучители
Преводач
Катя Перчинкова
Редактор
Юрий Дачев
Художник
Кремена Петрова
Коректор
Снежана Бошнакова
Издател
Издателство „Слънце“
Град на издателя
София
Година на издаване
2018
Адрес на издателя
пл. Славейков 11
Печат
Инвестпрес АД
Носител
хартия
Излязла от печат
22.11.2018
Печатни коли
17
Брой страници
272
Подвързия
мека
Цена
15,99
ISBN
978-954-742-253-7
Анотация

Пълна с любопитни, слабо известни факти и написана с много хумор, тази книга прави забавен исторически преглед на пиянството в човешката история.
Някои пият по празници, други по време на ритуали, трети — за да се сбият, четвърти при сключване на договори и т.н. В Древна Персия, когато трябвало да се вземе важно политическо решение, се провеждали две обсъждания — веднъж на трезво и втори път под влиянието на алкохола. Ако и в двата случая се стигнело до едно и също решение, владетелите се спирали на него. Затова и боговете покровителствали мъдрите персийци достатъчно дълго.
„Пиянството е изпълнено с противоречия, защото позволява всичко. Кара ни да пеем или ни приспива. То е радост за крале и тяхната гибел. Доказателство за мъжка мощ и средство за съблазняване на дамите. Затова то ще съпровожда неизменно човечеството. Неотдавна НАСА публикува вътрешен доклад, в който признава, че поне при две изстрелвания на космически совалки космонавтите били здраво подпийнали. Това не е изненадващо. Хората работят пияни от хилядолетия, а и честно казано, ако ще ме изстрелват със свръхзвукова скорост в безкрайна бездна, и на мен ще ми се иска да изпия сто грама за храброст“, твърди авторът.

Информация за автора

Марк Форсайт е роден в Лондон през 1977 г. Възпитаник е на Оксфордския университет. Популярен блогър, той е и автор на пет книги, предизвикали голям читателски интерес.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Mark Forsyth
A Short History of Drunkenness (2017)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Книжарници

Корици 2