Салис Таджер
Гневът на Йеремия

Автор
Салис Таджер
Заглавие
Гневът на Йеремия
Тип
роман
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Българска историческа проза
Редактор
Н. Маринов
Художник
Т. Тончев
Художествен редактор
П. Добрев
Технически редактор
Ст. Милчева
Рецензент
А. Спиридонов, Ив. Спасов
Коректор
А. Байкушева
Издател
Издателство на Отечествения фронт
Град на издателя
София
Година на издаване
1978
Адрес на издателя
бул. „Дондуков“ 32
Печат
„Тодор Димитров“ — Лозенец
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
15.I.1978 г.
Подписана за печат
21.VI.1978 г.
Излязла от печат
30.VI.1978 г.
Печатни коли
23,25
Издателски коли
19,53
Формат
1/32 от 84/108
Код / Тематичен номер
17/9536251512/5516-50-78
Поръчка
359
Брой страници
372
Тираж
12200
Подвързия
твърда с обложка
Цена
1,64 лв.
УДК
886.7-31
Анотация

Салис Таджер е роден в София в семейство на тютюноработници. Тринадесетгодишен поема нерадостния път на дете работиик. Участва активно в борбата на РМС. Посреща Свободата в трудово-принудителния лагер в Смядово.
През 1948 година тай заминава за Израел, където престоява седем години. Включва се в борбата на Израелската комунистическа партия за свобода, независимост и мир. Споделя съдбата на израелските безработни, демобилизирани войници и пристанищни работници, участва в протестни демонстрации и стачки. Там издава стихосбирките: „Ще победим“, „На израелска земя“, „Септември в родината“. Сътрудничн активно на всички прогресивни и партийни вестници и списания със стихотворения на български и иврит. Салис Таджер спомага за културното опознаване на двата народа.
Подложен на жестока политическа дискриминация от страна на империалистическите кръгове в Израел, той е принуден да напусне страната и да замине за Париж, откъдето се завръща в България.
Характерно за поета и белетриста Салис Таджер е всеотдайната и изстрадана любов към България. Неговите стихотворения и поеми, прозата му, са пропити с тъга по Родината и с възторг от новия живот на бедните хора от Ючбунар и света, от борбата на човека за свобода и братство.
Издал е повече от тридесет и пет книги — поезия и проза. Автор е на трилогиите: „Едно момче търси щастие“, която включва романите „Жакито“, „Печаловника на мама“, "Къщата на папагала’’ и „Лист отбрулен“, съдържаща романите „Монолог зад границата“, „Завръщането на поручик Дюлгеров“, „Сбогуване с вчера“.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 10