Ейми Чуа
Бойният химн на майката тигрица

Автор
Ейми Чуа
Заглавие
Бойният химн на майката тигрица
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Самоусъвършенстване и алтернативно познание
Преводач
Павел Талев
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2012
Редактор
Мариана Шипковенска
Отговорен редактор
Светлана Минева
Технически редактор
Божидар Стоянов
Предпечатна подготовка
Надежда Тошева
Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2012
Адрес на издателя
бул. Владимир Вазов №9
Печат
Печатна база Сиела
Носител
хартия
Печатни коли
14,25
Формат
60/90/16
Брой страници
228
Подвързия
мека
Цена
14,00 лв.
ISBN
978-954-28-1072-8
УДК
820(73)-312.6
Анотация

Това е разказ за една майка, две дъщери и две кучета. А също за Моцарт и Менделсон, пианото и цигулката и как се стига до Карнеги хол. Разказ защо китайските родители са по-добри във възпитанието на децата, отколкото тези на Запад. Обаче в него се разказва и за жесток сблъсък на култури, мимолетно усещане за слава и как една майка е укротена от тринадесетгодишната си дъщеря. Много хора се чудят как китайските родители възпитават така масово преуспяващи деца. Питат се какво правят те, за да отгледат толкова много блестящи математици и музикални гении, каква е атмосферата в семейството и дали биха могли да постигнат същото.

Повечето родители в Европа и САЩ карат децата си да възприемат учението като забавление. За разлика от тях в Китай не разсъждават по този начин. Там са убедени, че техните деца могат да бъдат най-добрите ученици. Някои си мислят, че американският, ориентиран към спорта, родител е аналог на китайската майка. Твърде погрешно. Всеки ден китайската майка прекарва в учебни занимания с децата си десет пъти повече време. За разлика от типичната, отделяща прекалено внимание на футбола европейска или американска майка, китайската е на мнение, че 1) работата в училище е на първо място; 2) една бележка 6 минус е лоша оценка; 3) децата трябва да са две години пред съучениците си по математика; 4) никога детето не трябва да бъде хвалено публично; 5) ако детето прояви несъгласие с учител или треньор, родителят винаги трябва да вземе страната на учителя или треньора; 6) единствените състезания, в които на децата се разрешава да участват, са тези, в които те могат евентуално да спечелят медал, и 7) този медал трябва да бъде златен.

Информация за автора

Ейми Чуа е родена през 1962 г. в Шампейн, Илинойс, и е най-голямата от четирите дъщери на семейство Чуа. Родителите й емигрират в САЩ в началото на 60-те години. Ейми Чуа завършва в Харвард право и икономика с отличие, а днес е професор по право в Юридическия факултет на Йейлския университет. Автор е на книгите „Свят в пламъци“ и „Денят на империята“. Живее със съпруга си, двете им дъщери — Луиза и София, и два самоеда в Ню Хейвън, Кънектикът.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Amy Chua
Battle Hymn of the Tiger Mother (2011)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2