Филипа Грегъри
Бялата кралица

Автор
Филипа Грегъри
Заглавие
Бялата кралица
Авторска серия
Плантагенетите и Тюдорите №2
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Жанр
Историческа сага, Исторически роман
Теми
Средновековие
Преводач
Деница Райкова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2010
Редактор
Боряна Джанабетска
Художник
Христо Хаджитанев
Коректор
Борислава Велкова
Издател
Издателство „Еднорог“
Град на издателя
София
Година на издаване
2010
Адрес на издателя
бул. „Княз Дондуков“ №45
Печат
Скала принт (не е указано)
Носител
хартия
Брой страници
464
Подвързия
мека
Цена
19,90 лв.
ISBN
978-954-365-081-1
УДК
820-311.6
Анотация

Филипа Грегъри представя първото заглавие от една нова поредица, посветена на Войната на Розите, потопила Англия в кръв. Историята на тази драматична и тайнствена епоха, изпълнена с жестоки сражения, съдбовна любов, магия и неразрешени загадки, ще бъде представена през погледа на жените от родовете Йорк и Ланкастър. Първа започва своя разказ Елизабет Удвил, прочутата с красотата си съпруга на Едуард IV, „Бялата кралица“.

Брат се обръща срещу брата в ожесточеното преследване на английската корона. Династията Плантагенет се разкъсва от вътрешни вражди. Носят се слухове, че преди битката, завършила с победа за фамилията Йорк и разгром за Ланкастър, в небето греели три слънца — по едно за тримата сина на стария Йоркски херцог — и тримата родени да бъдат крале, и тримата орисани да загинат млади, последни от своя род и своята династия. Красивата история на любовта между бедната вдовица Елизабет Удвил и красивия, смел и обичан от народа крал Едуард IV е обречена на трагичен край. Елизабет е коронясана за английска кралица в тежки времена, когато никой не може да вярва на никого. Но тя се бори за себе си и за бъдещето на децата си, най-вече на двамата си сина, престолонаследниците, бъдещето на династията.

Една отчаяна жена ще отправи страшно проклятие, което ще бележи бъдещето на Англия за стотици години напред. Плантагенетите ще отминат в мъглите на времето, и ще отнесат със себе си решението на най-прочутата неразрешена загадка на историята.

Информация за автора

Родена в Кения през 1954 г., Филипа Грегъри завършва история, защитава докторат по литература на 18 век в Единбургекия университет, работи като журналист и продуцент за Би Би Си. Първият й роман незабавно става световен бестселър и тя се посвещава изцяло на писателската си дейност. След поредицата бестселъри от епохата на Тюдорите е наречена „кралица на историческия роман“.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Philippa Gregory
The White Queen (2009)
(The second book in the Plantagenet and Tudor Novels series)

Въведено от
in82qh
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства
Промени

Корици 3