Рей Бредбъри
451 градуса по Фаренхайт

Автор
Рей Бредбъри
Заглавие
451 градуса по Фаренхайт
Издателска поредица
Златна колекция XX век №21
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
четвърто (не е указано)
Категория
Научна фантастика
Жанр
Антиутопия, Научна фантастика, Философски роман
Теми
Американска литература (САЩ и Канада), Екранизирано, Човек и бунт
Художник
Click Art
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Книгата е отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с Дневен Труд или 24 часа.
Носител
хартия
Брой страници
190
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-114-9, 84-9819-031-2
УДК
820(73)-312.9
Анотация

„Огнехвъргачката изплези огромен огнен език, който облиза книгите и ги залепи в стената. Монтег влезе в спалнята, стреля два пъти и леглата подскочиха във въздуха със силен съскащ шепот на горене, с повече жар, страст и блясък, отколкото той бе предполагал, че се крие в тях. Той изгори стените на спалнята, тоалетката, столовете и масите, а в трапезарията — сребърните и пластмасовите сервизи, защото искаше да промени всичко, всичко, което показваше, че той е живял тук в този пуст дом с една чужда жена, която още утре щеше да го забрави, която си беше отишла и вече сигурно съвсем го бе забравила, слушайки как звуците на радио раковината й се вливат, вливат, вливат в нея, докато се носеше сама през града. Стана му приятно да опожарява както по-рано; имаше чувството, че самият той избликва заедно с огъня, сграбчва, къса, раздира на парчета и заедно с пламъка премахва този без¬смислен проблем. След като не можеше да се намери разрешение на проблема, сега вече нямаше и проблем. Огънят е най-доброто разрешение на всичко.
— Монтег, книгите!
Книгите подскачаха и танцуваха като опечени птици; по крилата им пламтяха червени и жълти пера.“

Книгата „451 градуса по Фаренхайт“ е публикувана през 1953 г. За заглавието й е използвана температурата, при която хартията се запалва — 451 градуса по Фаренхайт, или 233 градуса по Целзий.
В книгата Бредбъри ни описва апокалиптично общество, в което книгите и четящите ги са преследвани от закона. Причините за това са много — телевизията с опростената си комуникация е окупирала цялото пространство; никой не иска да се главоболи с истинската литература; тоталитарните управляващи искат да контролират народа си и да правят с него каквото си пожелаят. Но печатното слово им пречи да промиват мозъците. Затова книгите страдат толкова много — често ги горят, унищожават или затварят в секретните отдели. Да си спомним за нацистка Германия или за закритите отдели в социалистическите библиотеки.
За да решат този проблем в обществото, описано в „451 градуса по Фаренхайт“, управляващите въвеждат нов тип пожарна команда. Нейната цел е не да гаси пожари, а да гори книги. Главният герой — пожарникарят Монтег, се преобразява под влияние на романите, които чете тайно. Той успява да открие верния път и от палач на книгите става техен ангел пазител. Монтег бяга от официалното общество и се присъединява към група хора, чиято задача е да запазват книгите, като ги запаметяват.
Неговата жена Милдрид е безнадеждна — типичен представител на най-лошото от масовата култура. Тя е стряскащо доказателство в какво могат да ни превърнат политиците и телевизията, ако не умеем и не искаме да мислим.

Информация за автора

Рей Бредбъри е роден на 22 август 1920 г. в Илинойс. Дядото и прадядото на Рей са издавали вестници. В семейството битувала легенда, че една от прапрапрабабите била изгорена като вещица. Неслучайно в разказите си Бредбъри описва нечистата сила като добра.
В училищните си години чете и пише много. Две от учителките виждат, че от него ще излезе писател, и му помагат много в това отношение. Започва да пише за различни списания и бързо открива, че призванието му е научната фантастика.
През 1946 г. среща любовта на живота си — Маргърит Маклър, и през 1947 г. се женят. В първите години тя издържа семейството, което позволява на Рей да пише книгите си. Жена му обичала много котките — в семейството отгледали четири.
Репутацията на водещ писател в научната фантастика печели с книгата си "Марсиански хроники " (1950 г.). Там се разказва как хората се опитват да колонизират Марс и за последствията от това. През 1953 г. публикува най-известния си роман „451 градуса по Фаренхайт“. За заглавия на някои от произведенията използва цитати от Шекспир, Коулридж, Йетс, Уитмън, Байрон, Стивънсън, Блейк.
Без съмнение Рей Бредбъри е творчески гений — писател, есеист, сценарист, лектор, поет и визионер. Той създава концепцията за павилиона на Щатите на едно от световните изложения. Печели много литературни награди. За заслугите си към киното има звезда на холивудската алея на славата. Един астероид носи името му. Добре е винаги да си спомняме неговата мисъл: „Хората ме молят да предсказвам бъдещето, а аз искам само да го предотвратя“.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Ray Bradbury
Fahrenheit 451 (1953)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии

Корици 5