Йордан Радичков
Акустичното гърне

Автор
Йордан Радичков
Заглавие
Акустичното гърне
Издателска поредица
Златна колекция XX век №34
Тип
новели
Националност
българска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
второ (не е указано)
Категория
Българска литература
Художник
168 часа ЕООД
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Книгата е отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с „Дневен труд“ и „24 часа“.
Носител
хартия
Брой страници
384
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-404-0, 84-9819-031-2
УДК
886.7-32
Анотация

"Гвардейските шапки бяха спешени на перона; сукното на дъната аленееше ярко и хвърляше червени отблясъци. Човекът им представи Бомбето — за тая цел той го докосна с пръст и шапките завикаха гръмовито: „Ура!“. Пауновите пера затрепериха, кланяйки се на Бомбето, а една духова музика, строена между чакалнята и гаровата помпа, засвири марш. Бомбето поздрави много вежливо, като съвсем слабо се повдигна на стремената. Гвардейските шапки отново му отвърнаха с гръмогласното си „Ура!“. „Не е тук като на ръждивите хълмове — си каза Бомбето. … Гвардейките не стърчаха върху колове; те яздеха млади момчета, двадесетгодишни, които с отсечена крачка бяха преминали през града, пренасяйки ги пред любопитните погледи на населението. Момчетата бяха високи един и шестдесет и пет сантиметра. Не, не е като на ръждивите хълмове!
След гвардейските шапки му направиха много силно впечатление полицейските шапки. Те бяха тъй добре изпънати с пружини, че едва забележимо повдигаха дъната си, готови сякаш всеки миг да се втурнат или да бъдат отнесени нанякъде. Козирките бяха лъснати до болезненост. Но не само козирките — всяко копче или всяко преждило лъщеше остро срещу Бомбето.“

В книгата са включени следните разкази на Йордан Радичков — „Бомбето“; „Козя брада“; „Дървената кука“; „Ерусалимчета“; „Вятърът на спокойствието“; "Дърворезачка " и „Акустичното гърне“.
В „Бомбето“ тази очовечена шапка ни разкрива нейната си гледна точка за българската история от двайсети век. Новелата е много оригинална и много четивна.
В „Козя брада“ действието се развива в годините след смъртта на Сталин. Трагичната съдба на българския селянин и смазващата и убиваща бюрократична машина са разкрити около интригата с една изгубена и впоследствие намерена овца.
За разказа „Дървената кука“ самият Радичков пише: „Широк е народният живот, дълбоки са недрата на неговата душа, огромно е сърцето му и как, питам се, мога да събера всичко това в една шепа разказ?“. Успял е да го събере по пленяващ начин.
В „Ерусалимчета“ писателят пресъздава съдбата на човека, като интерпретира християнски теми. Заглавието на разказа е взето от наименованието на наивно нарисувани картини с библейски сцени. Някогашните хаджии носели със себе си тези изображения, като се връщали от Ерусалим.
Във „Вятърът на спокойствието“ четем голямата книга на живота на човек, преживял войните и видял смъртта. Според Радичков тази книга е „много по-голяма от войната и от океана заедно с параходите и делфините; много по-голяма и от географията…“.
В „Дърворезачка“ писателят ни разказва за премеждията си с извънземна цивилизация. Той майсторски и с много хумор е преплел фантастичното и реалното.
„Акустичното гърне“ е наниз от спомени и есета. Това е вероятно най-запомнящата се мисъл в произведението: „Човекът представлява едно много дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки“.

Информация за автора

Йордан Радичков е роден на 24 октомври 1929 година в село Калиманица, област Монтана. Благодарение на творчеството му това място придобива мистична окраска. Средното си образование завършва в Берковица. След това в продължение на няколко години се лекува от туберкулоза.
Става дописник, а впоследствие и редактор във вестник „Народна младеж“. Продължава със същата работа и на други места — във вестник „Вечерни новини“, в сценарната комисия на кинематографията, както и в „Литературен фронт“. Избран е и за зам.-председател на Съюза на българските писатели.
Автор е на много разкази, повести и пиеси — „Ние, врабчетата“, „Барутен буквар“, „Сърцето бие за хората“, „Тенекиеното петле“, „Скандинавците“, „Ноев ковчег“, „Акустичното гърне“, „Свирепо настроение“, „Черказки разкази“, „Лазарица“, „Суматоха“, „Януари“ и др.
Начинът, по който пише, е оригинален, креативен, с много метафори, с необичайни гледни точки и т.н. Светлин Русев, който е рисувал писателя, очевидно е схванал прекрасно това. Художникът пише за Радичков в неговия стил: „Думите бързат една през друга, блъскат се за по-почетно място в душата на своя стопанин, той ту ги хока, ту ги вика и кътка или завръща от забранените места, докато ги изпусне в някоя жабешка история или ги нареди клекнали, притихнали, смълчани и изпълнени с илюзии до мамещото мюре на демокрацията“.
Два пъти е номиниран за Нобеловата премия за литература. Произведенията му са издадени на 37 езика в повече от 50 страни. Негови пиеси са играни в Австрия, Германия, Русия, Швейцария, САЩ и Дания. За творчеството си бележитият творец е награден с Димитровска награда, с международната италианска награда „Гринцане Кавур“, с шведската държавна „Северна звезда“ и с други отличия. Удостоен е и с орден „Стара планина“ „I-ва степен“.

Съдържание

Бомбето…7
Козя брада…91
Дървената кука…139
Ерусалимчета…181
Вятърът на спокойствието…219
Дърворезачка…247
Акустичното гърне…339

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 5