Греъм Грийн
Безнадежден случай

Автор
Греъм Грийн
Заглавие
Безнадежден случай
Издателска поредица
Златна колекция XX век №33
Тип
роман (не е указано)
Националност
английска (не е указано)
Език
български
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Съвременен роман (XX век)
Теми
Реализъм, XX век
Преводач
Борис Стоянов
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
1989
Художник
Brand x Pictures/Fog City Production
Оформление на корица
La Republica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
Отпечатана в Германия
Други полета
Книгата се продава само с „Дневен труд“ или „24 часа“.
Носител
хартия
Брой страници
192
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-403-2
УДК
820-31
Анотация

„Щом попадне в необичайна обстановка, чужденецът неизменно изпитва нужда да възпроизведе наоколо си обичайното, познатото — с помощта на някоя снимка например или с купчинка книги, ако това е всичко, което е взел от своето минало. Кери нямаше нито снимки, нито книги, ако не се смята дневникът му. Първата сутрин, когато се събуди в шест часа от молитвите в съседния параклис, го обзе паническо чувство, че е запокитен сам накрай света. Остана да лежи по гръб, заслушан в набожните песнопения, и ако на пръстена му вместо монограм имаше знак с магическа сила, той сигурно би го завъртял и бе поискал от появилия се джин да го пренесе на мястото, което по липса на по-точна дума наричаше свой дом.“

Греъм Грийн написва „Безнадежден случай“ през 1960 г. В книгата се разказва за архитект на църкви и други религиозни здания. Той е станал световноизвестен, защото работата му е изключително майсторска. Но главният герой страда от безразличие и не намира смисъл в живота си.
В началото на новелата го виждаме на кораб, плаващ по кална река в центъра на Африка. Последната спирка на кораба е конгоанско село за прокажени, за които се грижат свещеници и монахини. Именно там и се установява главният герой. Причината е, че иска да намери място, където да остане сам с психологическия си проблем — невъзможността да чувства нормални човешки емоции.
Свещениците и колонистите смятат, че постъпката му е продиктувана от свети мотиви. Истината е, че той изобщо не се интересува нито от господ, нито от други човешки същества. Затова го диагностицират като менталния еквивалент на „безнадежден случай“. На този стадий тялото на прокажения започва да се разкапва. Но архитектът се заема с грижи за болните и постепенно се излекува от психичния си недъг.
Темите за любовта, вярата, болката, истината са водещите в тази творба. В етичен план новелата интерпретира по великолепен начин връзката между невъзможността да обичаш и религиозното лицемерие. Християнството си присвоява човешки добродетели и ги приписва на собствената си доктрина. Именно това е осмяно по фин начин в творбата.
Но книгата не е разбрана именно така от читателите й. Заради тази новела и други негови произведения го определят като „католически автор“. След като публикува „Безнадежден случай“, е засипан с ентусиазирани писма. Повечето от авторите са им жени и свещеници.

Информация за автора

Хенри Греъм Грийн е роден на 2 декември 1904 г. в Хартфордшир, Англия. Още през студентските си години публикува стихотворения, разкази и статии.
През 1926 г. се премества в Лондон. Там работи за вестник „Таймс“. През 1927 г. се жени, но явно не си пада по семейния живот. Затова се развежда. След това се впуска в доста любовни авантюри. Една от тях е с шведската актриса Анита Бьорк, чийто съпруг писател се самоубива. Любовниците му често са омъжени жени от различни държави. Греъм Грийн твърди, че между 1920 и 1930 г. имал взимане-даване с 47 проститутки.
През Втората световна война започва работа в британските шпионски служби под прякото ръководство на Ким Филби. Грийн продължава семейната традиция в това отношение. Един от роднините му навремето създал Британската военноморска разузнавателна служба. По-големият му брат Хърбърт е шпионирал военния флот на Япония през трийсетте години. Сестра му също работела за секретната МИ 6.
Пращат Грийн в Западна Африка, където трябвало да събира сведения за немските подводници и за съседната френска колония Сенегал. Новоизпеченият разузнавач предложил няколко екзотични идеи, но началството му ги отхвърлило. Една от тях била да създаде публичен дом и да събира информация от французите, които ще го посещават.
След войната е журналист на свободна практика и живее за дълги периоди в Ница. Фидел Кастро, Хо Ши Мин и други световни лидери го приемат заради антиамериканските му коментари. Грийн умира като уважаван автор във Велве, Швейцария, на 3 април 1991 г.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Graham Greene
A Burnt-Out Case (1960)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии

Корици 5