Йонми Парк, Мариан Волърс
За да живея

Автор
Йонми Парк, Мариан Волърс
Заглавие
За да живея
Подзаглавие
Пътешествието на една севернокорейка към свободата
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Биографии и автобиографии
Жанр
Мемоари/спомени
Преводач
Мария Демирева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2019
Редактор
Кристина Димитрова
Консултант
Зорница Стефанова
Коректор
Мариана Пиронкова
Предпечатна подготовка
издателство „Вакон“
Издател
Киви („Вакон“ ООД)
Град на издателя
София
Година на издаване
2019
Други полета
Киви е запазена марка на Вакон.
Носител
хартия
Излязла от печат
27.06.2019
Печатни коли
23
Формат
16/60/90
Брой страници
368
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
21,00 лв.
ISBN
978-619-7300-73-4
УДК
821.531-94
Анотация

Семейството на Йонми Парк е сплотено, но суровият и контролиран от политическа пропаганда живот в Северна Корея ги подлага на множество лишения. След като баща й попада в затвора, роднините й са считани за престъпници и двете с майка й бягат в Китай. Годината е 2007, а Парк е едва на 13.
Момичето знае, че пътуването ще е трудно, но дори не подозира какви изпитания предстоят. За пребиваването си в Китай заплаща с детството си и едва не загива. Две години по-късно с майка й успяват да избягат в Южна Корея, но баща й вече е мъртъв, а сестра й е изчезнала. Дотогава единствено майка й знае какво всъщност се е случило от момента, в който пресичат река Ялу, за да се озоват в Китай.
В мемоара си Парк за първи път разкрива лишенията и измамите, които я сполетяват в Северна Корея. Описва най-болезнените си и тежки спомени, без да спестява нищо. С достойнство и смелост разказва как с майка й са превърнати в сексуални робини в Китай и преживяват психологически и физически изпитания, които малцина биха преодолели.
Изповедта й е необичайна, поучителна и изключително ценна, а историята й е затрогваща и невъобразима, но никога безнадеждна — досущ като непоклатимия дух на момичето.

Информация за автора

Йонми е родена на 4 октомври 1993 г. в Хесан, Северна Корея. След като баща й е изпратен в трудов лагер за контрабанда, за семейството й настават тежки времена на глад. Двете с майка й пресичат границата с Китай, където попадат в ръцете на трафиканти на хора, а впоследствие бягат в Южна Корея през Монголия. Историята на Парк се прочува в целия свят през 2014 г., когато тя изнася реч по време на конгреса на One Young World в Дъблин. Същата година тя се мести в Съединените щати, където разширява дейността си на активист и следва икономика в Колумбийския университет. Там завършва и своя мемоар.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Yeonmi Park with Maryanne Vollers
In order to live (2015)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 4