Рьоне Госини, Жан-Жак Семпе
Междучасията на Малкия Никола`

Автор
Рьоне Госини, Жан-Жак Семпе
Заглавие
Междучасията на Малкия Никола`
Авторска серия
Малкият Никола` №2
Тип
сборник разкази
Националност
френска
Език
български
Категория
Детска литература

Преводач
Венелин Пройков
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
2012
Художник на илюстрациите
Жан-Жак Семпе
Оформление на корица
Стефан Касъров
Предпечатна подготовка
„Колибри“

Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2012
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36, 1000
Печатница
„Симолини“

Носител
хартия
Излязла от печат
30.01.2012
Печатни коли
8,75
Формат
60×90/16
Брой страници
140
Подвързия
мека
Цена
9 лв.
С илюстрации
да

ISBN
978-954-529-961-2
УДК
840-93-31

Анотация
Oще една среща с малкия Никола` и неговите съученици ни предлагат писателят Рьоне Госини и художникът Жан-Жак Семпе.

В тази книжка се разиграва грандиозен футболен мач с участието на всички момчета и техните татковци. Тук е и знаменитият разказ „Розовата ваза в хола“; тук приятелите ще правят вестник и ще се бият в междучасието, а Бульона ще се опита да накара приятелчетата да маршируват и ще разберем как ще завърши тази инициатива. Освен това ще бъдат раздадени наградите за края на учебната година.

Не пропускайте поредната порция смях, защото неслучайно Никола` ще получи наградата за красноречие — наистина не за качеството, а за количеството. И ще попита татко си какво значи това.
Информация за автора
Тандемът Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе стои зад едни от най-успешните проекти за деца и тийнейджъри в световен мащаб. Подвизите на малкия Никола` и неговите щури съученици покориха сърцата на милиони малчугани. Рьоне Госини разказва истории, които са възпитателни за децата, живеещи в свободни общества, а находчивите карикатури на Жан-Жак Семпе развеселяват и придават чар на четенето като преживяване.

Жан-Жак Семпе е роден на 17 август 1932 г. в Бордо. По-скоро слаб ученик, изключен за лошо поведение от „Колеж модерн“ в Бордо, той сменя различни професии: момче за всичко при един търговец на вино, ръководител в детски летен лагер, помощник в кантора. През 1951 г. продава първата си рисунка на вестник „Сюд-Уест“. Срещата му с Госини съвпада с началото на светкавична кариера като „вестникарски карикатурист“. С малкия Никола създава незабравима галерия от портрети на ужасни хлапета, населяващи въображението ни до ден днешен.

Рене Госини е роден на 14 август 1926 г. в Париж. Кариерата си започва в Ню Йорк. Когато се връща във Франция в началото на петдесетте, изпод перото му се раждат цяла поредица легендарни герои; Госини замисля приключенията на малкия Никола` заедно с Жан-Жак Семпе, като изобретява детски език, който става причина малкият палавник да се прочуе по света. След това Госини създава Астерикс заедно с Албер Юдерзо. Успехът на малкия гал е феноменален. Приключенията на Астерикс, преведени на 107 езика и диалекта, са сред най-четените произведения по света.
Бележки
Празни страници: 4, 136, и 138.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Goscinny / Sempé
Les récrés du petit Nicolas, 1961
Nouvelle e`dition 2002

Въведено от
WizardBGR
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства
Промени
...

Корици 2