Рьоне Госини
Ваканциите на Малкия Николà

Записът е непълен.

Автор
Рьоне Госини
Заглавие
Ваканциите на Малкия Николà
Алтернативно заглавие
Ваканциите на Малкия Никола
Авторска серия
Малкият Никола №3
Тип
сборник разкази
Националност
френска
Език
български
Категория
Детска литература

Преводач
Венелин Пройков
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
2011
Художник
Жан-Жак Семпе
Художник на илюстрациите
Жан-Жак Семпе

Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2011

Носител
цифров
Брой страници
158
С илюстрации
да

ISBN
978-954-529-911-7

Анотация
През лятната ваканция Николa ще почива веднъж с родителите си и втори път в Синия лагер. Но където и да е той, с него винаги е адски щуро! Вярно, родителите не могат да почиват, а възпитателите в лагера направо се побъркват, но често възрастните са по-големи деца от самите деца. Затова и книжката е любимо четиво за малки и големи.

„Ваканциите на малкия Николa“ са част от знаменитата поредица разказчета на едно момченце, измислена от хумориста Рьоне Госини и илюстрирана от карикатуриста Жан-Жак Семпе — незабравима за тези, които я познават, и вечно свежа за онези, които ще се запознаят с нея.
Информация за автора
Тандемът Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе стои зад едни от най-успешните проекти за деца и тийнейджъри в световен мащаб. Подвизите на малкия Никола` и неговите щури съученици покориха сърцата на милиони малчугани. Рьоне Госини разказва истории, които са възпитателни за децата, живеещи в свободни общества, а находчивите карикатури на Жан-Жак Семпе развеселяват и придават чар на четенето като преживяване.

Жан-Жак Семпе е роден на 17 август 1932 г. в Бордо. По-скоро слаб ученик, изключен за лошо поведение от „Колеж модерн“ в Бордо, той сменя различни професии: момче за всичко при един търговец на вино, ръководител в детски летен лагер, помощник в кантора. През 1951 г. продава първата си рисунка на вестник „Сюд-Уест“. Срещата му с Госини съвпада с началото на светкавична кариера като „вестникарски карикатурист“. С малкия Никола създава незабравима галерия от портрети на ужасни хлапета, населяващи въображението ни до ден днешен.

Рене Госини е роден на 14 август 1926 г. в Париж. Кариерата си започва в Ню Йорк. Когато се връща във Франция в началото на петдесетте, изпод перото му се раждат цяла поредица легендарни герои; Госини замисля приключенията на малкия Никола` заедно с Жан-Жак Семпе, като изобретява детски език, който става причина малкият палавник да се прочуе по света. След това Госини създава Астерикс заедно с Албер Юдерзо. Успехът на малкия гал е феноменален. Приключенията на Астерикс, преведени на 107 езика и диалекта, са сред най-четените произведения по света.

Въведено от
WizardBGR
Създадено на
Обновено на

Промени
...