Филип Рот
Синдромът Портной

Записът е непълен.

Автор
Филип Рот
Заглавие
Синдромът Портной
Издателска поредица
Модерна класика
Тип
роман
Националност
Американска
Език
Български
Поредност на изданието
Второ издание
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Вулгарна проза, Постмодерен роман, Постмодернизъм, Роман за съзряването, Съвременен роман (XX век)
Теми
Американска литература (САЩ, Канада), Еротика, Контракултура, Секс, Сатира, Хумор, Черен хумор

Преводач
Вихър Ангелов, Мария Емилова, Николай Екимов
Език, от който е преведено
Английски
Година на превод
1991
Редактор
Жечка Георгиева
Художник
Стефан Касъров
Предпечатна подготовка
„Ибис“

Издател
Издателска къща „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печатница
Печатница „Симолини“

Носител
хартия
Формат
84×108/32
Брой страници
224
Подвързия
мека
Цена
8 лв.

ISBN
954-529-381-0, 978-954-529-381-8
УДК
820(73)-31

Анотация
След запознанството ви със "Синдромът Портной’, ще се опитате да си спомните дали някога сте чели по-истерично забавен американски роман. На повърхността това е един фройдистки калейдоскоп от случки, илюстриращи какво значи да израснеш като евреин (с голям нос, голямо самолюбие и неутолима жажда за секс) в Америка през четирийсетте и петдесетте години на миналия век. Всъщност годината е 1966-а и Алекс Портной, вече напреднал в кариерата държавен служител, е на кушетката на своя психоаналитик, опитвайки се да извади наяве всичките си комплекси — едипов, за малоценност, свксуално-фетишистки.
Книгата изследва най-задълбочено какво е да живееш с родители, които те задушават с грижите си. Родителите на Алекс едновременно са го издигнали на пиедестал и го критикуват безмилостно за всяка най-дребна негова постъпка. На трийсет и три години той още не е женен, донякъде заради притесненията на същите тези родители (Кога най-сетне ще се ожениш и ще ни народиш внуци?). И Алекс с най-порнографски подробности ни описва защо не се жени. С не по-малка порнографска откровеност той споделя своите обречени на провал любовни афери (главно с млади протестантки, за мъка на родителите му). По-голямата част от своя гняв на подрастващ евреин в доминирано от християни общество той изкарва на трите „шикси“ (не-еврейки), с които има връзки. Това обаче не е политически некоректен роман от женска гледна точка. „Синдромът Портной“ по-скоро поставя на масата сериозния въпрос какво е да си човешко същество, а не просто американец с прикрепен определителен етикет.
Това е четвъртият и най-известен роман на големия американски писател Филип Рот, един от живите класици на съвременната литература. „Синдромът Портной“ освен чисто литературния си статут на „комичен шедьовър“, както го определят критиците, е и емблематична творба за времето, когато е публикуван (1969 г.). Сексуалната откровеност на романа е едновременно и продукт на сексуалната революция от шейсетте години на миналия век, и нейно вдъхновение. Ако съществуваше списък със задължителните романи, които човек трябва да прочете през живота си, "Синдромът Портной1’ щеше да фигурира в него на видно място.
Бележки
1. издание от 1991 г. — издател списание „Съвременник“ в поредица Библиотека „Съвременник“ (превод: Мария Емилова и Николай Екимов)
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Portnoy's Complaint
by Philip Roth

Въведено от
NomaD
Създадено на
Обновено на

Промени
...

Корици 2

Липсват сканирани страници.