Стивън Кинг
Страшни сънища за продан • 1

Автор
Стивън Кинг
Заглавие
Страшни сънища за продан
Заглавие на том
1
Националност
американска
Език
български
Категория
Хорър

Преводач
Весела Прошкова, Павел Боянов, Стефан Георгиев, Денис Алов
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2001
Редактор
Стела Зидарова
Художник
Димитър Стоянов — Димо

Издател
ИК „Плеяда“
Град на издателя
София
Година на издаване
2016
Адрес на издателя
пл. Славейков 11
Печатница
Симолини’94

Носител
хартия
Излязла от печат
12.05.2016
Брой страници
312
Подвързия
мека
Цена
18,00

ISBN
978-954-409-361-7
УДК
820(73)-322.9

Анотация
Подготвил съм ти разни нещица, Верни читателю — ето ги, подредени под лунната светлина. Момент! Преди да разгледаш изработените собственоръчно от мен съкровища, изложени за продан, нека си поговорим за тях, става ли? Няма да ти губя времето. Ела, седни до мен. Хайде де, приближи се, аз не хапя.

Само дето… с теб сме стари познайници и май си наясно, че това не е съвсем вярно.

Нали?

Тази нощ предлагам по малко от всичко, но предпочитам да започна продажбата, когато другите търговци отдавна са се прибрали по домовете си: улиците вече пустеят и равнодушната луна плавно се носи над каньоните на града. Тъкмо тогава разстилам одеялото и подреждам моите стоки.

Е, стига приказки. Може би ще си купиш нещо, а? Макар да обичам всичките си творби, на драго сърце ще ти ги продам, защото ги сътворих специално за теб. Разглеждай ги колкото искаш, но имай едно на ум и внимавай.

Най-хубавите са зъбати.
Информация за автора
Стивън Кинг е роден в Портланд, щата Мейн, в семейството на Доналд и Рут Пилсбъри Кинг. През 1949 г, когато Кинг е на две, баща му напуска семейството и Рут отглежда сама Стивън и по-големия му брат Дейвид, понякога изпадайки в големи финансови затруднения. Започват да се местят в различни градове, като най-накрая се установяват в Дърам, Мейн, където се грижат за родителите на Рут до смъртта им.

Стивън Кинг пише своите първи истории на 7-годишна възраст. В училище той продава на своите съученици разказите, които пише. Той не е обичан от учителите и след като го разкриват, е принуден да върне печалбите от своите продажби.

Стивън печата разказите си на циклостилната машина на брат си Дейвид, който издава списанието „Парцалът на Дейв“ (Dave’s Rag). „Парцалът на Дейв“ се занимава с местни събития и Стивън често допринася за него.

На 13 години той намира кашон със стари книги на баща си, основно хорър и научна фантастика. Това е важно преживяване за него и силно повлиява младия писател.

След като завършва университета в Мейн, работи като журналист в спортната рубрика на местен вестник. Известно време преподава английски език в гимназия — до 1974, когато излиза първият му роман, „Кери“. В продължение на следващите десет години се превръща в най-популярния писател в Америка, а също и един от най-плодовитите; освен книгите, излезли под собственото му име, той публикува още пет под псевдонима Ричард Бакман (една от тях, „Бягащият човек“, е филмирана през 1989 г с Арнолд Шварценер в главната роля). Без значение колко кървави или дилетантски са историите му, както се твърди понякога, Кинг влага цялото си сърце и душа във всичко, което пише: основният му критерий е, че ако успее да уплаши себе си, ще уплаши и всеки.
Съдържание
Бележка от автора . . . 5
Съдържание . . . 7
Увод . . . 9
Миля 81 . . . 13
. . . 1. Пийт Симънс (Хъфи’07) . . . 15
. . . 2. Дъг Клейтън (Приус’09) . . . 30
. . . 3. Джулиан Върнън (’05 Додж Рам) . . . 35
. . . 4. Семейство Лусиър (’11 Експедишън) . . . 40
. . . 5. Джими Голдинг (’11Краун Виктория) . . . 55
. . . 6. Децата (’10 Ричфорт) . . . 63
Превъзходна хармония . . . 71
Батман и Робин влизат в свада . . . 87
Дюната . . . 105
Лошото момченце . . . 123
Смърт . . . 171
Църквата от кости . . . 191
Морал . . . 201
Живот след смъртта . . . 239
Херман Уок още е жив . . . 257
Болната . . . 283
Томи . . . 307

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
...

Корици 2