Стоян Вълев
Най-страшните български приказки

Записът е непълен.

Автор
Стоян Вълев
Заглавие
Най-страшните български приказки
Подзаглавие
страхотии–ужасии
Издателска поредица
Хлапе
Преразказ/адаптация от
Стоян Вълев
Тип
сборник, приказки
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Приказки

Съставител
Стоян Вълев
Редактор
Теменужка Петрова
Художник
Anna Simeonoff
Коректор
Милка Белчева

Издател
ИК „Унискорп“
Град на издателя
София
Година на издаване
2011

Формат
165×235
Брой страници
160
Подвързия
мека
Цена
9 лв.

ISBN
978-954-330-328-1
УДК
886.7-93-34, 886.7-34

Анотация
Трудно е да се определи кога и при какви обстоятелства възникват историите, които се предават от уста на уста, и стават част от фолклора на даден народ. Сигурното обаче е, че са сътворени от хора с богато въображение, любопитни към различните явления в природата и живота.
Неизмеримо е богатството на съкровищницата от български народни приказки. Някои от тях четем и разказваме често, други сме позабравили, а има и такива, които чуваме за първи път. Случва се да срещнем и различни варианти на една и съща приказка, което още веднъж доказва многообразието на българското приказно имане.
Човекът винаги се е страхувал от необяснимото и невидимото, от свръхестественото и непостижимото за здравия му разум. Легендите и преданията за свирепи зверове, изскачащи от гробовете мъртъвци, кръвожадни чудовища и освирепели люде се раждат именно от човешките страхове.
Сред народните приказки страшните винаги са имали специално място. Те отразяват вярванията, страховете и страхопочитанието на древния ни народ. Приказките за човекоядци, таласъми, духове, мъртъвци и ужасяващи странници винаги са се разказвали и ще се разказват. Те нямат за цел да не дадат на децата, които ги слушат, да заспят. Идеята им е да покажат на малките, че на света има и страхотии, и ужасии, и лошотии. Какви са те, защо съществуват, откъде идват, кой ги прави?… На всички тези въпроси отговарят страшните приказки.
Най-хубавото е, че както всяка народна приказка и страшните имат своя хубав край и мъдра поука. Доброто винаги побеждава Злото, а Храбростта винаги надвива Страха.
С повечето страшни приказки, включени в сборника, читателите ще се запознаят за първи път, на други ще видят по-различен вариант, а за някои ще се сетят, че са ги чели, чак когато затворят и последната страница.

Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Издателства Книжарници
...

Сканирани страници