Промени – Изкупление – Иън Макюън

Борислав ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Преводач
Ангел Игов
№ в поредицата
Ангел Игов
Еми ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Език, от който е преведено
Английски
английски
Година на превод
2009
Брой страници
366
368
Категория
···················· Съвременни романи и повести
УДК
820-31
Тип
роман (не е указано)
Националност
Английска
английска
Език
Български
български
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Ian McEwan
Atonement (2001)
Анотация
В най-горещия ден от лятото на 1935 г. тринайсетгодишната Брайъни вижда как по-голямата й сестра Сесилия съблича дрехите си и се гмурва във фонтана в градината на тяхното имение. До фонтана, наблюдавайки, стои нейният приятел от детските години Роби, завърнал се наскоро, също като Сесилия, от следването си в Кеймбридж.
Още преди края на деня животът и на тримата ще се е променил безвъзвратно. Роби и Сесилия ще са прекосили граница, която дори не са си представяли в началото, и ще са станали жертва на въображението на по-малкото момиче. Брайъни ще е станала свидетел на мистериозни събития и ще е извършила престъпление, което цял живот ще се опитва да изкупи. „Изкупление“ е най-доброто постижение на Макюън. Брилянтно и изключително грабващо в своето описание на детството, любовта, войната, Англия и нейните класови разслоения, а в центъра му е едно дълбоко — и дълбоко затрогващо — изследване на срама и прошката, на изкуплението и трудното покаяние.
Информация за автора
Иън Макюън (р. 1948) — най-награждаваният английски писател и безспорно един от най-талантливите европейски творци — е автор на десетина романа, сред които „Откраднатото дете“, „Амстердам“, „Невинният“, „Изкупление“, „Неумолима любов“ (ИК „Колибри“ — 2005). Още първият му сборник с разкази е отличен с наградата „Съмърсет Моъм“. Следват три награди, сред които и „Букър“, за която Макюън е номиниран четири пъти последователно. А романът „Изкупление“ получава 4 награди — истински рекорд. „Събота“ (ИК „Колибри“ — 2007) също е номиниран за „Букър“ и е отличен с една от най-старите и престижни британски награди за литература, „Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз“. Много от произведенията на Макюън са филмирани.
К
318-585ad108a77b2.jpg
Източници
Анотация - сайта на издателя.
Информация за автора - сайта на Хеликон.
Записът е непълен
1
Излязла от печат
02 юли 2009
Град на издателя
София
Адрес на издателя
1000 София, ул."Иван Вазов " № 36, тел. 987 48 10; тел./факс 988 87 81, e-mail: [email protected]; [email protected], www.colibri.bg
ул."Иван Вазов " №36
Цена
14,00