Брандън Сандерсън
Ритматистът

Автор
Брандън Сандерсън
Заглавие
Ритматистът
Авторска серия
Ритматистът №1
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Фентъзи
Жанр
Детско и младежко фентъзи

Преводач
Борис Шопов
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2013
Редактор
Мартина Попова
Художник на илюстрациите
Бен МакСуийни
Предпечатна подготовка
Артлайн Студиос

Издател
Артлайн Студиос
Град на издателя
София
Година на издаване
2013
Адрес на издателя
кв. Павлово, ул. „Кота 1050“ №21

Носител
хартия
Формат
150×220
Брой страници
360
Подвързия
твърда
Цена
22,00 лв.
С илюстрации
да

ISBN
978-954-2908-54-8
УДК
820(73)-312.9

Анотация
Обществото, в което живеят хората в този роман, е имало алтернативна история и целият познат свят изглежда различно — САЩ са Съединените острови, Европа е под властта на източноазиатската империя ДжоСеун, в Мексико управляват ацтеките.

Това общество не само е организирано по различен начин, то също така живее доста по-различно от нас — всички уреди са механични и действат с пружини.

Но не това е най-голямото различие. Хората трябва да се борят с един опасен неприятел, чиято природа не им е съвсем известна — тебеширчетата, най-опасни от които са дивите тебеширчета. Те са малки двуизмерни тебеширени фигурки, които обаче могат да убият всяко живо същество и които могат да бъдат победени единствено с помощта на ритматиката — отчасти наука, отчасти религия. Единствено хората с ритматически умения — нарисуваните от тях тебеширени линии буквално оживяват — могат да се преборят с дивите тебеширчета и да ги победят, като очертават свои защитни фигури и тебеширчета. Войната с дивите тебеширчета се води в Небраск и цялата подготовка на ритматистите е насочена към това — те да станат добри бойци, които да могат да удържат линията на фронта.

Младият Джоел, ученик в престижния колеж Армедиус, изключително запален по ритматиката, макар и неритматист, е въвлечен в полицейско разследване в кампуса на учебното заведение. Заплашен от отстраняване заради слаб успех, той е решен да опита да стане ритматист — или поне да съумее да разбере защо от известно време насам изчезват ученици ритматисти. Привлечен за сътрудник в разследването от директора на колежа и от един от помагащите на полицията професори ритматисти, Джоел се оказва въвлечен в безмилостна битка с хитър и изключително умел противник. Ще успее ли да го разкрие и да спре престъпленията?

Отговорът на този въпрос може да бъде намерен на страниците на наистина изключително добре написаната книга на Брандър Сандерсън — „Ритматистът“.
Информация за автора
Брандън Сандерсън е роден на 19 декември 1975 г. в Линкълн, Небраска. Според самия него животът му се променя след като прочита „Dragonsbane“ на Barbara Hambly. Учи първо химия, но бързо се отказва и записва английски. Отдава се на учене и писане, но получава само откази.

През 2005 г. е публикуван романът му „Елантрис“, година и половина след като е дал ръкописа. В следващите няколко години излизат трилогията „Мъглороден“ и „Спиращият войната“. През 2007 г. вдовицата на Робърт Джордан го избира да довърши епичната поредица „Колелото на времето“. С името на Сандърсън излизат последните три книги от сагата.
През 2011 г. печели David Gemmell Legend Award за „Пътят на кралете“. Влиза шест пъти в списъка на бестселърите на Ню Йорк Таймс, измествайки от първото място автори като Дан Браун и Джон Гришам. Книгите му са превеждани на повече от 20 езика.

Друго изписване за името на автора е Брандън Сандърсън.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
The Rithmatist (The Rithmatist, #1)
by Brandon Sanderson

Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
Промени
...

Корици 5