Алберт Малц
Един дълъг ден в един кратък живот

Автор
Алберт Малц
Заглавие
Един дълъг ден в един кратък живот
Националност
Американска
Език
български
Поредност на изданието
Второ
Категория
Съвременни романи и повести

Преводач
Златко Попзлатев
Език, от който е преведено
Английски
Година на превод
1960
Редактор
К. Хавезов
Художник
Ив. Кирков
Технически редактор
М. Попова
Коректор
К. Цонкова, А. Василева

Издател
Издателство на Отечествения фронт
Град на издателя
София
Година на издаване
1970
Печатница
на Отечествения фронт

Носител
хартия
Дадена за набор/печат
22.XII.1969 г.
Подписана за печат
6.III.1970 г.
Печатни коли
26,5
Издателски коли
20,14
Формат
1/32 от 84/108
Номер
Ч 820-3
Поръчка
1625
Брой страници
424
Тираж
21100
Подвързия
Твърда
Цена
1,87


Анотация
„Един дълъг ден в един кратък живот“ е първият роман от 1949 година насам на американския писател Алберт Малц. В тази необикновена и внушителна литературна творба, предопределена да стане настолно четиво, е отразена дълбоката същност на попадналия в затвора човек, преплетена с борбата против расовите предразсъдъци, както тя се е развила в един-единствен ден на вашингтонския федерален затвор. Изграден върху едно улично сбиване, което възникнало от една демонстрация на ученици срещу сегрегацията в градските средни училища, романът изследва острите социални конфликти и нюансите на расовите отношения между хората с различни професии и обществено положение и с най-разнообразна възраст, живот и минало.
Събраните тук от случая затворници — негри и бели — излежаващи краткосрочни присъди или очакващи разглеждане на делото, съдебно решение или преместване, представляват един истински напречен разрез на Америка. С постепенното въвличане на действащите лица в централния конфликт на книгата авторът, описвайки живота им, дава и техните радости и скърби, техните несполуки и надежди. Това е едно майсторско и проникновено, изпълнено с обич изучаване на тези хора, които се колебаят между расовото предубеждение и братството, което неизменно расте през време на затворническия ден. Изобразяването на душевния смут и вълнения на негъра младеж и смесените чувства на отнасящия се приятелски към него по-възрастен бял южняк — двама от главните герои на романа — е една от най-убедителните разработки на тази тема в съвременната литература.
Галерията от характери, разказите, трагедията и хуморът, които бликат от всяка страница на тази книга, са резултат от жизнения опит на автора.
Романът е вече издаден на повече от петнадесет езика.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на

Чужди рафтове
...

Корици 6