Юкио Мишима
Пролетен сняг

Записът е непълен.

Автор
Юкио Мишима
Заглавие
Пролетен сняг
Издателска поредица
Морето на плодородието №1
Други автори
Клео Протохристова (предговор)
Тип
роман
Националност
японска
Език
български
Категория
Художествена литература
Жанр
Военни

Преводач
Дора Барова
Език, от който е преведено
японски

Издател
Летера
Град на издателя
Пловдив
Година на издаване
2012
Адрес на издателя
ул. Родопи 62, 4000

Носител
хартия
Брой страници
432
Подвързия
твърда
Цена
19.95

ISBN
978-954-516-953-3
УДК
895.6-31

Анотация
„Пролетен сняг“ е самостоятелен и завършен роман. Действието в романа се развива в Токио през 1912 г. сред затвореното общество на иммперския двор и старата аристокрация — свят, в който започват да се промъкват външни хора — богати и жизнени фамилии, необременени от традициите, което ги превръща в силни претенденти за социална и политическа власт. Семейство Мицугае принадлежи именно към този зараждащ се нов елит. Заради амбициите на родителите синът е отгледан в изисканото семейство Аякура, което принадлежи към изчезващата аристокрация. Това възмъжаващо момче се раздира от противоречията на сблъсъка между традиционните ценности и настъпващите промени. Той страстно обича и с привидно същата страст мрази Сатоко — изтънчената и смела дъщеря на семейство Аякура. Той изгаря от желание по нея и в същото време я отблъсква, съзнанието му е като парализирано. Но шокът от нейния годеж с един от принцовете му разкрива силата на чувствата, които изпитва към Сатоко, и го тласка към една неизбежна и обречена любов.

Великолепното пресъздаване на миналото, схващането за преходността на красотата и щастието, умелото дирижиране на културни феномени и отделни човешки съдби прави „Пролетен сняг“ един от основополагащите романи в японската литература. С появата и на останалите книги от тетралогията, които отразяват социалния, естетически и морален анализ на Мишима за живота в Япония до 60-те години на XX век, последното му произведение се превръща в шедьовър на един от най-гениалните писатели на нашето време.
Информация за автора
Юкио Мишима (1925–1970) е един от най-значителните и най-коментирани японски писатели на ХХ век. Завършва право в Токийския университет, но скоро след дипломирането си се отдава изцяло на писателските си занимания. Автор е на 40 романа, пише поезия, есета и съвременни Кабуки и Но пиеси. Мишима е номиниран два пъти за Нобеловата награда за литература. Критиката го утвърждава като емблематична фигура на японската култура от десетилетията след Втората световна война. Наричат го японският Хемингуей, сравняват го с Джойс, преводи на творбите му се издават буквално по целия свят, а драматургичните му произведения се играят на най-престижните сцени.

Въведено от
dijon
Създадено на
Обновено на

...

Сканирани страници