Едгар Лорънс Доктороу
Рагтайм
Промени

vog ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Преводач
Людмила Колечкова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
1979
Други автори
Красимира Тодорова (предговор)
Формат
60/90/16
Номер
Ч-820
Литературна група
IV
ЕКП
07/9536651311/5714-100-79
Националност
американска
Бележки за изданието, от което е направен преводът
E. L. Doctorow
RAGTIME
A Banjam Book
E. L . Doctorow, 1974, 1975
Анотация
Романът на Доктороу е опит за белетризиране на историята или по-точно на ранните години на века, времето на най-силния приток на емигранти, последните „щастливи“ години преди депресията от началото на трийсетте. Смисълът, възникването, причините за „разцвета“ на расизма, звездоманията, проституцията — физическа и морална, корените на социалното неравноправие, милитаризма — това са накратко темите, които синтезира в ритъма на рагтайма съвременният американски писател Е. Доктороу.
„Рагтайм“ е най-нашумялата книга в последните години. Като герои се появяват исторически личности: полярният изследовател Пири, писателят Т. Драйзер, милионерите Морган и Форд, архитект Уайт, доктор Зигмунд Фройд, негърският просветител Букър Уошингтън. Този исторически (или псевдоисторически) фон е монументалната основа на романа, той е сцена от големия театър, където се появяват и малките, обикновените хора, за да се наместят в действието и да определят историята от позицията на бъдещето.
Съдържание
Митове и демитологизация…7
Красимира Тодорова
Част първа…15
Текст след OCR
Рлмвикт на Двнторяу е 1<пн1 И ведетритиране на ипи-рипа или ио-Т1»и|1а на ранните юдиии на шева. времето и.1 най-силния приток на еми!раи-

|И. НОС 1ГДНИТС „Щ ЮЛИЯН" |П-

лиии преди депресия са от на чалота на трийсетте, (нисп-лкт. анииияаиетв. причините •а „ратвета“ на раентма. твстдомаинята. нроституиив-та фнтичесьа н морална, корените на социалното иерая-оомраиие. на милитаритма тона са иаяратяо темите, м*и-то сиитетира в ритьма на рат-тайна сквременинят американски писател Е. Доиюроу.

..Раттайм" е иай маитумнл »-та янита я последните иико.т-ко юдиии. Като теоои се нов-яяяат исторически личности: полярният и теле лова тел Иирн. писателят Т. Драйтер милионерите Морга и и Форд. архитект Уайт. доя тор Читмунт Фройд, имкреяият просветител Ь\к>.р Уотнииттьн. Тоти исторически (или псеядоисюрнче-ски) фон е монументалната ■•снопа иа романа, той е сне-иа от ю тения театт-р. а клето се появяват и младите. оЛив-нопеиите хора. *а ла се нам,-«ят в действието »; да оиро-кертаит историята от нотиния-та иа Лкдеитето.
Има само сканове
1
Записът е непълен
1
Дадена за набор/печат
30.VIII.1979
Подписана за печат
21.X.1979
Печатни коли
12,50
Издателски коли
12,50
Поредност на изданието
второ
Издателски №
1543
Цена
2,20 лв.
Редактор
Красимира Тодорова
Художествен редактор
Веселин Христов
Технически редактор
Найден Русинов
Художник
Здравко Йончев
Коректор
Ева Егинлиян