Никола Г. Алтънков
История на БКП (1919–1989)

Записът е непълен.

Автор
Никола Г. Алтънков
Заглавие
История на БКП (1919–1989)
Тип
монография
Националност
Българска
Език
български
Поредност на изданието
Първо издание
Категория
История
Жанр
История, Монография, Политология
Теми
XX век, Втора световна война, Студената война, Фашизъм, комунизъм, тоталитаризъм, Човек и бунт

Отговорен редактор
Румен Леонидов
Художник
Деница Трифонова
Коректор
Татяна Джунова
Компютърна обработка
Любен Козарев
Предпечатна подготовка
„Изток-Запад“

Издател
„Факел“
Година на издаване
2018
Печатница
„Изток-Запад“

Носител
хартия
Печатни коли
54
Формат
16/70/100
Брой страници
852
Подвързия
твърда
Цена
39 лв.

ISBN
954-411-254-5

Анотация
Българската комунистическа партия е събитие, което е невъзможно да бъде забравено, подминато или заобиколено. От малка сектантска група преди 127 години тя стана управляваща партия в 1944 г. и първа политическа сила в продължение на поне 47 години.
Преди 99 години БКП се превърна в секция на Коминтерна и свърза съдбата си — и тая на България — със СССР. Падна от власт номинално две години преди разпада на Съветската империя, но продължава да е популярна и в 2018 г.
БКП е отричана и дълбоко мразена, както и страстно обичана. Злините, които нанесе на народа си са очевидни, но влиянието й остава значително. Историята й заслужава да бъде изследвана, проучена, анализирана и представена на обществото. Това е целта и смисълът на това изследване.
Информация за автора
Никола Г. Алтънков (р. 1932) завършва английска филология в София през 1963 г., притежава магистратура от Института за чужди науки в Монтерей, Калифорния и докторат по история от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Избягва в Швеция през СССР и Финландия в 1965 г. От януари 1967 до 1995 г. живее в САЩ.
В САЩ е член на Академията за политически науки (Ню Йорк, 1984), на почетното социологическо общество „Делта Тау Капа“ (1975), Американската асоциация за напредък в славянските науки и Научната група по български изследвания. Преподавал е във висши американски институции и е работил по научно-изследователски проекти в САЩ.
В България е публикувал петте книги: „България малък тигър“ (2000), „Икономика на благоденствието“ (2002, съавт. с В. Рангелова), „Нарекоха ги фашисти“ (2004), "Кой победи? (2009) и „Светците ги съдят“ (2010).
Рекламни коментари
Книгата, която не страда нито от левичарски илюзии нито от политическа коректност представлява рядка възможност да се хвърли светлина върху една от най-мрачните страници на съвременната ни история. Макар че главният фокус на книгата са отношенията между властта и БКП, в нея има и доста ценна информация за други политически фактори като БЗНС, ВМРО, руските белогвардейци и т.н. Особено интересни са изнесените данни за огромната корупция в БЗНС и лично премиерът Стамболийски по времето на неговото управление.
Алекс Алексиев, директор на радио „Свободна Европа“, Мюнхен. Научен сътрудник в Института „Хувър“, Университета „Станфорд“, Института „Хъдзън“ и Корпорацията „Ранд“ в Калифорния.

Въведено от
Фея Моргана
Създадено на
Обновено на

...

Сканирани страници