Дж. Р. Р. Толкин
Децата на Хурин

Автор
Дж. Р. Р. Толкин
Заглавие
Децата на Хурин
Подзаглавие
Под редакцията на Кристофър Толкин
Тип
роман
Език
български
Категория
Фентъзи
Жанр
Героическо фентъзи (Меч и магия), Епическо фентъзи, Епос, Митологично фентъзи
Теми
Епическо време (епоха на герои)

Преводач
Любомир Николов — Нарви
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2007
Редактор
Боряна Даракчиева
Художник на илюстрациите
Алън Лий
Оформление на корица
„Megachrom“
Компютърна обработка
„Megachrom“

Издател
ИК „Бард“ ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
2007
Печатница
„Багра“ ЕООД
Други полета
С пълни авторски права:
Любомир Николов — Нарви, превод 2007 / „Megachrom“ оформление на корицата, 2007

Носител
хартия
Излязла от печат
09.11.2007
Брой страници
334
Подвързия
мека
Цена
14,99 / 7,70 €
С илюстрации
да

ISBN
978-954-585-831-4
УДК
820-312.9

Анотация
В Средната земя има предания от далечни епохи преди „Властелинът на пръстените“ и разказаната в тази книга история се разиграва в необятната страна, която някога се разстилала на запад отвъд Сивите заливи, но била погълната от морето в страшния катаклизъм, сложил край на Първата епоха на Света.
През ония далечни времена първият Мрачен владетел Моргот живеел далече на север в титаничната си крепост Ангбанд, наречена Железния ад, и трагедията на Турин и неговата сестра Ниенор се развива в сянката на страха от Ангбанд и войната, разпалена от Моргот срещу земите и тайните градове на елфите.
Техният кратък и страстен живот е белязан от първичната ненавист на Моргот към тях, защото са деца на Хурин — човекът, дръзнал да се опълчи и да му се присмее в лицето. Срещу тях Моргот праща най-страховития си слуга Глаурунг, могъщ дух във формата на чудовищен огнен дракон. В тази история за жестоки нашествия и бягства, за горски укрития и гонитби, за съпротива и гаснеща надежда, Мрачният владетел и драконът излизат на сцената като ярки и страховити образи. Коварният и насмешлив Глаурунг изкривява съдбата на Турин и Ниенор чрез убийствено лукави и злостни лъжи, за да се изпълни прокобата на Моргот.

Най-ранните варианти на тази история от Дж. Р. Р. Толкин се появяват още в края на Първата световна война, но много след това, когато „Властелинът на пръстените“ вече беше завършен, той ги пренаписа наново и ги разшири, усложнявайки действието и добавяйки нови герои; тя се превърна в главната легенда от неговия труд над историята на Средната земя. Но той не успя да я приведе във финална и окончателна форма. В тази книга се постарах след дълго проучване на ръкописите му да изградя едно свързано повествование, без да добавям каквото и да било.
— Кристофър Толкин
Информация за автора
Дж. Р. Р. Толкин е роден на 3 януари 1892 г. в Блумфонтейн, Южна Африка. След участието си в Първата световна война той започва забележителна академична кариера и е признат за един от най-добрите филолози в света. По-известен е обаче като създател на Средната земя и автор на изключителни и класически литературни творби като „Хобит“, „Властелинът на пръстените“ и „Силмарилион“. Книгите му са преведени на над 40 езика и се продават в милиони копия по цял свят. Награден е с Ордена на Британската империя и е обявен за доктор хонорис кауза по литература от Оксфордския университет през 1972 г. Умира през 1973 г. на 81-годишна възраст.

Кристофър Толкин, роден на 21 ноември 1924 г., е третият син на Дж. Р. Р. Толкин. Определен от Толкин за пазител на неговото литературно наследство, след бащината си смърт през 1973 г. той се посвещава на редактирането и публикуването на неиздадени ръкописи, по-специално „Силмарилион“ и сборниците, озаглавени „Недовършени предания“ и „История на Средната земя“. От 1975 г. живее във Франция заедно със съпругата си Байли.
Съдържание
Предговор / 7
Въведение / 13

Narn i Chîn Húrin — Разказ за децата на Хурин / 31
Родословие / 255
Приложение / 263
Списък на имената в „Разказ за децата на Хурин“ / 285
Бележка за картата / 311
Легенда (на картата) / 313
Бележки
Книгата съдържа 8 стр. с цветни илюстрации и карта (2 стр.), съответно 10 листа са извън номерацията на книгата (314 бр.). Картата съм записала като стр. 314, но всъщност е към стр. 313.

Празни са стр. 4, 12, 29, 30 и 314.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Narn i Chîn Húrin

Edited by Christopher Tolkien
Illustrated by Alan Lee
HarperCollinsPublishers, 2007

Въведено от
debora
Създадено на
Обновено на

Източници
- Бард: дата издаване; информация за автора;
- COBISS: УДК;
Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Форуми
...

Корици 3