Дж. Р. Р. Толкин
Падането на Гондолин

Записът е непълен.

Автор
Дж. Р. Р. Толкин
Заглавие
Падането на Гондолин
Подзаглавие
Под редакцията на Кристофър Толкин
Тип
роман
Националност
Английска
Език
български
Поредност на изданието
Първо издание
Категория
Фентъзи
Жанр
Героическо фентъзи (Меч и магия), Епическо фентъзи, Епос, Митологично фентъзи, Фентъзи
Теми
Епическо време (Епоха на герои)

Преводач
Любомир Николов
Език, от който е преведено
Английски
Година на превод
2019
Художник
„Megachrom“
Художник на илюстрациите
Алан Лий
Коректор
Иван Тотоманов
Предпечатна подготовка
ИК „БАРД“ ООД, Екатерина Иванова

Издател
Издателска къща „Бард“ ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
2019
Печатница
„Алианс Принт“ ЕООД
Други полета
В края на книгата ще намерите карта и родословни дървета на Беоровия род и принцовете на Нолдорите. Те са взети от „Децата на Хурин“ с някои леки промени.

Носител
хартия
Формат
60/90/16
Брой страници
256
Подвързия
твърда с обложка
Цена
26,99 лв.
С илюстрации
да

ISBN
978-954-655-904-3

Анотация
Централно място в тази вражда на боговете заема град Гондолин, прекрасен, но неоткриваем. Той е построен и заселен от елфите Нолдори, които, докато живеели в страната на боговете Валинор, се разбунтували срещу тяхната власт и избягали в Средната земя. Моргот се бои и ненавижда Тургон, краля на Гондолин, ала напразно се мъчи да открие вълшебния таен град.
В този свят идва Туор, братовчед на Турин и изпълнител на плановете на Улмо. Насочван незабележимо от него, Туор тръгва от родния си край на страховито пътешествие към Гондолин и в един от най-повратните мигове от историята на Средната земя сам морският бог се извисява пред него над бурните океански вълни. В Гондолин Туор става велик — оженва се за кралската дъщеря Идрил и техен син е Еарендел, чието раждане и огромно значение за бъдните дни са предречени от Улмо.
Най-сетне идва страшният край. Чрез акт на върховно предателство Моргот научава всичко, което му трябва, за да подготви унищожително нападение над града с Балрози, дракони и безброй орки. След подробен разказ за падането на Гондолин легендата свършва с бягството на Туор, Идрил и рожбата им Еарендел. Те пътуват към нова история — Легендата за Еарендел, която Толкин така и не написва, но е изложена в тази книга по други източници.

След представянето на „Берен и Лутиен“ Кристофър Толкин използва същия похват на „история в развитие“ при писането на това издание на „Падането на Гондолин“. Според думите на Дж. Р. Р. Толкин това е „първата реална история на този въображаем свят“ и заедно с „Берен и Лутиен“ и „Децата на Хурин“ той я смята за една от трите „Велики легенди“ на Древните дни.
Информация за автора
Биографични бележки

Дж. Р. Р. Толкин е роден на 3 януари 1892 г. в Блумфонтейн. След участието си в Първата световна война започва блестяща академична кариера и е признат за един от най-добрите филолози на света. Най-известен е обаче като създател на Средната земя и автор на класически и необикновени литературни творби като „Хобит“, „Властелинът на пръстените“ и „Силмарилион“. Книгите му са преведени на повече от 60 езика и се продават в милионни тиражи по цял свят. През 1972 г. е награден с Ордена на Британската империя и титлата Доктор хонорис кауза по литература на Оксфордския университет. Умира през 1973 г. на 81-годишна възраст.

Кристофър Толкин, роден на 21 ноември 1924 г., е третият син на Дж. Р. Р. Толкин. Определен от Толкин за пазител на неговото литературно наследство, след смъртта на баща си през 1973 г. той се посвещава на редактирането и издаването на неиздадени творби, по-специално „Силмарилион“ и сборниците „Недовършени предания“ и „История на Средната земя“. От 1975 г. живее във Франция със съпругата си Бейли.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
J. R. R. Tolkien
The Fall of Gondolin
Originally published in the English language by HarperCollins
Publishers Ltd. under the title The Fall of Gondolin
All texts and materials by J. R. R. Tolkien © The Tolkien Trust 2018
Preface, Introductions, Notes and all other materials © C. R. Tolkien 2018
Illustrations © Alan Lee 2018

Въведено от
NomaD
Създадено на
Обновено на

...

Корици 4