Хъмфри Карпентър
Дж. Р. Р. Толкин • Биография

Автор
Хъмфри Карпентър
Заглавие
Дж. Р. Р. Толкин, Биография
Тип
биография
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Биографии и автобиографии

Преводач
Стела Джелепова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2016
Оформление на корица
Стефан Касъров

Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2016
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печатница
Инвестпрес

Носител
хартия
Излязла от печат
16.06.2016
Формат
13.00/20.00 /2.80 cm
Брой страници
384
Подвързия
мека
Цена
20,00

ISBN
978-619-150-827-3, 978-619-150-828-0 (ел.издание)
УДК
820(092), 92 Толкин, Джон Роналд Руел

Анотация
Джон Роналд Руел Толкин (1892–1973) винаги е смятал биографията за безплоден подход към делото на твореца. Произведението на Карпентър изцяло опровергава това негово схващане. Изживените епизоди се наместват един по един като в мозайка от рунически писмена, в която е скрит ключът към загадката на най-обичания писател на XX век.
Получил достъп до архива и кореспонденцията на Толкин, черпещ от спомените на близките му и отлични впечатления, Хъмфри Карпентър проследява всяка стъпка по житейския и професионалния друм на своя герой — от осиротялото детство и духовното израстване в юношеството, през първата любов, останала с него до края, и мъжкото приятелство в колежанските години, съпътствало го цял живот, до академичната кариера на професор лингвист и прозрението В една дупка в земята живееше хобит, открило хоризонта към Средната земя, населена със създания с чудати имена и приказна същност, донесли му световна слава.
С подобаващата почтителност на съвестен биограф и умението на пишещ събрат Карпентър изгражда органична сплав от личностна и творческа биография. И от всеки ред ни гледа мъжът с проницателен поглед, тънка усмивка и неизменната лула, изобретател на странни езици, на собствена митология и вълшебна вселена, Мерлин на модерните времена, запленил поколения читатели от цял свят.
Информация за автора
Изявен писател и ярка фигура в културните програми на Би Би Си, Хъмфри Карпентър (1946–2005) е автор на биографии, детски книги и изследвания върху литературата за деца. За „Инклингите“ (К. С. Луис и кръгът около него)" е удостоен с наградата „Съмърсет Моъм“, а с „У. Х. Одън“ печели второ място за „Уитбред“. През 1984 г. Американската академия и Институт за изкуство и литература му присъжда отличието „Е. М. Форстър“.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Humphey Carpenter
J.R.R. Tolkien: A Biography

Въведено от
trooper
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени
...

Корици 2

Сканирани страници 3