Алън Брадли
Сладкото на дъното на пая

Автор
Алън Брадли
Заглавие
Сладкото на дъното на пая
Авторска серия
Мистериите на Флавия де Лус №1
Тип
роман (не е указано)
Националност
канадска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Криминална проза
Жанр
Криминална литература
Теми
Тайни и загадки, Четиво за малки и големи
Преводач
Катя Перчинкова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2011
Редактор
Йоана Йорданова
Коректор
Любомира Якимова
Оформление на корица
Виолета Велизарова
Предпечатна подготовка
AMG Adv.
Издател
AMG Publishing
Град на издателя
София
Година на издаване
2011
Печат
„Фолиарт“
Носител
хартия
Излязла от печат
7.11.2011 г.
Печатни коли
25
Формат
60/84/16
Брой страници
400
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
13,95 лв.
ISBN
978-954-9696-36-3
Анотация

Макар да е само на единадесет, Флавия не отстъпва по нищо на героите от златната ера на криминалния жанр като Шерлок Холмс, мис Марпъл и Еркюл Поаро

— Издадена в 34 страни.
— 16 седмици бестселър на „Ню Йорк Таймс“.
— Носител на наградата „Дагър“ на Асоциацията на авторите на криминални романи за най-добър дебют през 2007 г.
— Носител на наградата „Агата“ за най-добър дебютен роман на 2009 г.
— Носител на наградата „Артър Елис“ за най-добър делютен роман на 2010 г.

Старо провинциално имение някъде в Англия — годината е 1950-а. Необикновено момиче на име Флавия де Лус с ексцентричен баща и две досадни сестри. Изоставена химическа лаборатория, в която не влиза никой друг освен Флавия — там тя се отдава на своето любимо занимание — забъркването на отрови.
Съвсем ненадейно в Бъкшоу — имението, което семейство Де Лус нарича свой дом, започват да се случват странни явления. Някои мистериозно подхвърля на прага на къщата умряла птица, на чиито клюн е забита пощенска марка. Няколко часа по-късно Флавия намира непознат мъж сред лехата с краставици в градината. Той издъхва пред очите й, прошепвайки една-единствена дума: „Прощавайте“.

„Ще ми се да кажа, че се уплаших, но не ме беше страх. Напротив. Това бе най-интересното нещо, което някога ми се беше случвало.“

Дали кавгата между бащата на Флавия и друг мъж в кабинета му същата вечер има нещо общо с мъртвеца в градината?
Защо градинарят нарежда на Флавия „Пръждосвай се“, щом я вижда да подслушва зад вратата?
И кой тайно е ял от пая на госпожа Малит, след като всички го намират за отвратителен?

Надарена с интуитивния ум на детектив и обаянието на ексцентричен учен, Флавия се впуска в разследване на мистериозната смърт и се натъква на неочаквани разкрития за миналото на фамилия Де Лус.

„Сладкото на дъното на пая“ е първата книга от поредицата на канадския писател Алън Брадли за Флавия де Лус, превърнала се в истинско явление в света на криминалната проза. Не само защото още с дебютния си роман 69-годишният инженер неочаквано става световно известен като автор на детективски истории и печели множество авторитетни награди, но и защото той успява да продаде правата за издаването му в Канада, САЩ и Великобритания само въз основа на първата глава и резюме на съдържанието. Всъщност така Брадли си осигурява договори не само за една книга, а за поредица от три. Днес поредицата вече наброява пет книги.
Загадъчната атмосфера на старото английско имение, портретът на ексцентричното семейство, внезапните обрати в сюжета, ироничните забележки на главната героиня и изкусно вплетените детайли от разнообразните интереси на персонажите — като колекционирането на марки и производството на отрови — всичко това превръща романа „Сладкото на дъното на пая“ в майсторски разказана история и невероятна литературна наслада за хора от 8 до 95-годишна възраст.

Информация за автора

Алън Брадли е роден в Торонто, Канада, но е отраснал в Кобург, Онтарио. С диплома на инженер по електроника той е работил за няколко радио- и телевизионни станции в Онтарио, преди да стане директор в медийния център на Университета на град Саскатун. Там работи 25 години, преди да се пенсионира през 1994 г. Той е първият президент на съюза на писателите в Саскатун, пише сценарии и редовно публикува свои творби в литературните издания.
През 2007 г. Алън Брадли печели наградата „Дагър“ за най-добър дебют с романа си „Сладкото на дъното на пая“. Тази награда му отваря вратите към световната известност. В момента Алън Брадли живее в Малта със съпругата си и двете си котки.

Рекламни коментари

„Невероятно забавна… без съмнение една от най-обичаните мистъри книги за годината. Флавия е възхитителна, дръзка и хаплива нова героиня.“
Chikago Sun Times

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Alan Bradley
The Sweetness At the Bottom of the Pie (2009)
(The first book in the Flavia de Luce Mystery series)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени

Корици 4