Джон льо Каре
Шпионско наследство

Автор
Джон льо Каре
Заглавие
Шпионско наследство
Издателска поредица
Съвременни трилъри (Колибри)
Авторска серия
Смайли №9
Тип
роман (не е указано)
Националност
британска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Трилър
Жанр
Шпионски трилър
Преводач
Венцислав К. Венков
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2018
Редактор
Росица Ташева
Художник
Стефан Касъров
Технически редактор
Симеон Айтов
Коректор
Донка Дончева
Предпечатна подготовка
„Ибис“
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2018
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печат
Печатница „Инвестпрес“
Други полета
Празна е страница 2.
Носител
хартия
Излязла от печат
17 август 2018
Печатни коли
20
Формат
84×108/32
Брой страници
320
Подвързия
мека
Цена
16 лв.
ISBN
978-619-02-0196-0
УДК
821.111-312.4
Анотация

В най-новия роман на Льо Каре, „Шпионско наследство“ (2017), пенсионираният агент и бивше протеже на Джордж Смайли, Питър Гилам, който живее във Франция, е призован в Лондон да дава обяснения за операция „Уиндфол“ и за своите и на британското разузнаване действия, довели преди години до смъртта на Алек Лиймас и Дорис Гамп. Препращайки към по-ранни романи на писателя, историята отново повдига въпросите за морала, за патриотизма, за средствата, с които се постигат на пръв поглед благородни цели, като главният герои прави критична преоценка на методите на своите началници и на собственото си минало.
В радиоинтервю от септември 2017 Льо Каре обяснява, че една от причините да напише „Шпионско наследство“ е желанието му „да се застъпи за Европа“ в навечерието на референдума, завършил с т.нар. Брекзит. По този повод Джордж Смайли се пита за коя Англия е работил — за онази „която не е част от нищо ли?“. Колкото до умението на Джон Льо Каре да заплита и разплита интригата, да поддържа интереса на читателя до самия финал, ето какво казва Джон Банвил в „Гардиан“: „Изобретателното перо на Льо Каре, майсторството, с което предава историята, дарбата му на разказвач — всичко това има мощно и разтърсващо въздействие, което ви спира дъха“.

Информация за автора

Британският писател Джон льо Каре (р. 1931 г.) е едно от най-големите имена в жанра на шпионския трилър. Автор е на трийсетина романа, в които действието неизменно се развива в годините на Студената война. Работил за МИ-5 и МИ-6 от 1950 до 1960 г., Льо Каре отлично познава действията, подбудите и морала на професионалистите от този свят в света, какъвто е разузнаването. Известност му донася „Шпионинът, който дойде от студа“, а най-четените му романи са тези от серията за Джордж Смайли. Трилърите на Джон льо Каре са доста добре познати в България, като сред тях са и издадените от „Колибри“ „Най-търсеният човек“, „Дама, поп, асо, шпионин“, „Изменник по вкуса ни“, „Достопочтеният ученик“ и „Екипът на Смайли“.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

John Le Carré
A Legacy of Spies (2017)
(The ninth book in the Smiley series)

Въведено от
Йонико
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени

Корици 2