Агата Кристи
Подвизите на Еркюл

Автор
Агата Кристи
Заглавие
Подвизите на Еркюл
Издателска поредица
Абагар крими №46
Авторска серия
Еркюл Поаро №26
Тип
роман (не е указано)
Националност
английска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Криминална проза
Жанр
Криминална литература
Теми
Европейска литература
Преводач
Веселин Иванчев, Ирина Димитрова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
1996
Редактор
Ирина Димитрова
Предпечатна подготовка
„Абанос“ ООД — София
Издател
„Абагар Холдинг“ ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
1996
Адрес на издателя
ул. „Добромир Хриз“ 31
Печат
„Полиграфия“ АД — Пловдив
Носител
хартия
Брой страници
240
Подвързия
мека
Цена
170 лв.
ISBN
954-584-161-3
УДК
820-312.4
Анотация

Съвременните „подвизи на Херкулес“.

Идеята допада на суетния Еркюл Поаро. Преди да се оттегли и да се отдаде на градинарство, той поема още дванайсет внимателно подбрани случая. Всички те напомнят забележителните подвизи на древногръцкия герой Херкулес, прославили го с невероятната му сила и смелост. Но когато изтънченият Еркюл Поаро се изправя пред съвременните изпитания, неговото единствено оръжие е непобедимата сила на умозаключенията…

Дванайсет увлекателни криминални истории, които ни срещат отново с неподражаемата Агата Кристи и изключителния Еркюл Поаро…

Информация за автора

Агата Кристи е известна в целия свят като кралицата на криминалния роман. Продадени са повече от един милиард екземпляра от книгите й на английски език и още един милиард в превод на 44 езика. Тя е един от най-издаваните и четени автори и само Библията и произведенията на Шекспир са продадени в по-големи количества от нейните романи. Авторка е на 78 криминални романа, 19 пиеси и 6 романа, написани под името Мери Уестмакот.
Агата Кристи е родена в Торки. Първият й роман — „Загадката в Стайлз“ е написан към края на Първата световна война, в която тя участва като медицинска сестра. В него тя създава Поаро, малкия детектив — белгиец с яйцевидна глава, страстен привърженик на реда, както и на „сивите клетки“, който става един от най-популярните детективи след Шерлок Холмс. Романът е публикуван през 1920 година.
След като е писала средно по една книга на година, през 1926 Агата Кристи създава своя шедьовър „Убийството на Роджър Акройд“. Това е първото й произведение, публикувано от Колинс, и поставя началото на едно сътрудничество между автор и издател, което продължава 50 години и дава живот на 70 книги. „Убийството на Роджър Акройд“ е и първият роман на писателката, който е поставен в театъра със заглавието „Алиби“ и се играе с голям успех в Уест Енд.
През 1971 г. Агата Кристи получава благородническа титла. Последните й два издадени романа са „Завесата: Последният случай на Поаро“ — през 1975 г., и „Прикрито убийство“ — през 1976 г., в който отново се срещаме с мис Марпъл, милата стара дама от Сейнт Мери Мийд. И двата романа имат невероятен успех. Агата Кристи пише и популярна литература, включително и една автобиография и прекрасната книга „Ела и ми кажи как живееш“, в която разказва за експедициите, на които е била със своя съпруг, археолога сър Макс Малоун.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Agatha Christie
The Labours of Hercules (1947)
(Book 26 in the Hercule Poirot series)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Цена - кобис.
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 3