Ерик-Еманюел Шмит
Сектата на егоистите

Автор
Ерик-Еманюел Шмит
Заглавие
Сектата на егоистите
Издателска поредица
Безкрайна проза
Тип
роман
Националност
френска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Философия
Жанр
Философия
Теми
Модернизъм
Преводач
Зорница Китинска
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
2011
Редактор
Саня Табакова
Оформление на корица
Лъчезар Владимиров
Издател
„Леге Артис“
Град на издателя
Плевен
Година на издаване
2011
Адрес на издателя
5800, п.к. 1158
Печат
„Артграф“
Носител
хартия
Излязла от печат
декември 2011
Печатни коли
10.75
Формат
14×21.5
Брой страници
172
Подвързия
мека
Цена
14 лв.
ISBN
978-954-8311-23-6
УДК
840-31
Анотация
Ами ако животът е само сън? Ами ако облаците, птичките, земята и другите хора са само видения на нашия ум?
Един философ изследовател случайно открива съществуването на ексцентрика Гаспар Лангенхарт, който защитавал тази „егоистична“ философия в парижките салони на XVIII век, а после създал школа, в която последователите му заедно с него повтаряли, че съществуват само те и че светът е само тяхна измислица. Заинтригуван, изследователят тръгва по следите му, които се появяват и изчезват като в конспирация. Изследването го води от Париж до Амстердам, но най-вече навътре в самия себе си, там, където разумът пропада в невъобразими световъртежи. Защото ако светът е само сън, всеки от нас е негов автор, тоест Бог… Неслучайно талантът, смелостта и интелектът на Ерик-Еманюел Шмит са отличени с награда за този първи негов роман, защото това е рядко модерна творба, която едновременно изненадва, тревожи и запленява.

„Кой ни доказва, че Гаспар Лангенхарт наистина е мъртъв?
Къде е погребан? Можем ли да видим земята, която го покрива и червеите, които са го изяли? Не взема ли той самият думата на всеки петдесет години? Не се ли появява той самият по два пъти във всеки век? Човекът, който няма лице, човекът, който е само дух, който е изцяло дух, който е Духът, може ли той да погине като хората и вещите? Повярвайте ми, повярвайте ми, разсъдете, Гаспар Лангенхарт е все още жив. И няма да умре.“

„Ние всички се съмняваме, че животът е нещо друго освен сън, защото бихме могли да минем и без тази паяжина от болка и мъка… Но не можем ли да сънуваме и че се събуждаме? И дали човек някога се събужда от живота?“
Информация за автора
Ерик-Еманюел Шмит е роден през 1960 г. В Лион, Франция. Учи музика, литература и философия. Първата му пиеса Нощта на семейство Валон (1993) му донася бърз успех и Шмит за кратко време се утвърждава като един от най-успешните съвременни френски драматурзи. През 1994 г. получава наградата „Молиер“. Пиесите му се играят в повече от 40 страни по света. Някои от творбите му са пренесени и в киното. От 1994 г. Шмит започва да пише романи и още първият „Сектата на егоистите“, е отличен с награда. Голямата награда за театър и за цялостното му творчество Френската академия му присъжда през 2001 г., а през 2010 печели „Гонкур“ за разкази.
Освен със спектаклите по негови произведения, в България Шмит е популярен благодарение изданията на Леге Артис: Евангелие според Пилат, тетралогията „Кръговрат на незримото“, включваща: Оскар и розовата дама/Господин Ибрахим и цветята на Корана/Миларепа/Синът на Ной, сборниците с разкази Одет Тулмонд, Мечтателката от Остенде, Концерт в памет на един ангел и с пиеси Театър-1.
Бележки
Издателството е носител на наградата на Асоциацията на българските книгоиздатели за най-добро издание за 2000 г.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Eric-Emmanuel SCHMITT
LA SÉCTE DES EGOÏSTES
© Editions Albin Michel — Paris 1994
Въведено от
ventcis
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
Промени
Чужди рафтове

Корици 3