Лорънс Дърел
Жюстин • част първа
Промени

NomaD ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Категория
Художествена литература
···················· Съвременни романи и повести
NomaD ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Заглавие
Александрийски квартет: Жюстин
Жюстин
Подзаглавие
Част първа
Александрийски квартет
Заглавие на том
Част първа
Преводач
Иглика Илиева Василева
Иглика Василева
Година на превод
2000
Теми
XX век; Линеен сюжет с отклонения; Модернизъм; Неореализъм; Поток на съзнанието; Психологизъм; Психологически реализъм; Четиво за възрастни
Жанр
Екзистенциален роман; Интелектуален (експериментален) роман; Любовен роман; Роман за съзряването; Съвременен роман (XX век)
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Lawrence Durrell, 1957
The Alexandria quartet: Gustine
First publishing in 1957
Faber and Faber Limited, London
Lawrence Durrell, 1957
The Alexandria quartet:
Justine
First publishing in 1957
Faber and Faber Limited, London
Анотация
"Александрийски квартет" на най-големия стилист на британската литература, Лорънс Дърел, е тетралогия за мистерията на човешката душа, любовта и страстта, за спомените и познанието, постижимо от хората. Всеки роман от тази необикновена и екзотична поредица разказва историята на любовта и човешките взаимоотношения от различна гледна точка и набляга на един от четиримата главни герои - Жюстин, Балтазар, Маунтолив и Клия.
Самият древен и мистичен град, Александрия, е петият главен герой. В него малко преди Втората световна война се събират персонажите на четирите романа.

Първият от четирите романа - "Жюстин" - е опитът на разказвача да разбере любовната си връзка с красивата и загадъчна Жюстин. Да бъдеш обладан от любовта, да изградиш архитектурата на желанието...
Колко лекомислено е да си представиш влюбването като сходство на умовете, на мислите; едновременното възпламеняване на две души, израснали поотделно и автономно. Усещането прилича на безшумна експлозия във всяка една от тях. Влюбеният е с грешното впечатление, че общува с обекта на своето желание. Обичаният обект е просто човек, участвувал нарцистично в същото изживяване - съвпадение на мига. Стремежът да бъдеш близо до обичания обект се дължи на любопитството двете изживявания да бъдат сравнени, подобно на отражения в различни огледала.

"Александрийски квартет" преоткрива модерния роман. Тук са събрани всички човешки истории, всичко ви очаква, за да ви възпламени, всички са прекалено важни, никой и нищо не може да бъде пренебрегнато.

Лорънс Дърел (1912-1990) е един от най-обичаните и уважавани британски автори, въпреки че той се определя по-скоро като космополит. Животът и творчеството му бележат целия XX век. Тетралогията "Александрийски квартет" е най-забележителното му произведение, за което мнозина смятат, че Дърел заслужава да спечели Нобелова награда за литература.
„Александрийски квартет“ на най-големия стилист на британската литература, Лорънс Дърел, е тетралогия за мистерията на човешката душа, любовта и страстта, за спомените и познанието, постижимо от хората. Всеки роман от тази необикновена и екзотична поредица разказва историята на любовта и човешките взаимоотношения от различна гледна точка и набляга на един от четиримата главни герои — Жюстин, Балтазар, Маунтолив и Клия.
Самият древен и мистичен град, Александрия, е петият главен герой. В него малко преди Втората световна война се събират персонажите на четирите романа.

Първият от четирите романа — „Жюстин“ — е опитът на разказвача да разбере любовната си връзка с красивата и загадъчна Жюстин. Да бъдеш обладан от любовта, да изградиш архитектурата на желанието…
Колко лекомислено е да си представиш влюбването като сходство на умовете, на мислите; едновременното възпламеняване на две души, израснали поотделно и автономно. Усещането прилича на безшумна експлозия във всяка една от тях. Влюбеният е с грешното впечатление, че общува с обекта на своето желание. Обичаният обект е просто човек, участвувал нарцистично в същото изживяване — съвпадение на мига. Стремежът да бъдеш близо до обичания обект се дължи на любопитството двете изживявания да бъдат сравнени, подобно на отражения в различни огледала.

„Александрийски квартет“ преоткрива модерния роман. Тук са събрани всички човешки истории, всичко ви очаква, за да ви възпламени, всички са прекалено важни, никой и нищо не може да бъде пренебрегнато.
Информация за автора
Лорънс Дърел (1912–1990) е един от най-обичаните и уважавани британски автори, въпреки че той се определя по-скоро като космополит. Животът и творчеството му бележат целия XX век. Тетралогията „Александрийски квартет“ е най-забележителното му произведение, за което мнозина смятат, че Дърел заслужава да спечели Нобелова награда за литература.
Издателска поредица
Александрийски квартет
№ в поредицата
1
Авторска серия
Александрийски квартет
№ в авторската серия
1
NomaD ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Други полета
© Иглика Илиева Василева, превод
© Иван Тодоров Домузчиев, дизайн на корицата
Еми ·
Поле Стара стойност Нова стойност
Заглавие на том
Част първа
част първа
Брой страници
226
224
УДК
820-31
К
35-5532a5cbc03b8.jpg
ЗК
35-5532a5cbc07ce.jpg
Сканирани страници
Nb Scans
8
10
Издател
ИК „Кръгозор“
Издателска къща „Кръгозор“
Адрес на издателя
ул. „Светослав Тертер“ 2
Еми ·
Поле Стара стойност Нова стойност
№ в Моята библиотека
9883