Филипа Грегъри
Укротяването на кралицата

Автор
Филипа Грегъри
Заглавие
Укротяването на кралицата
Авторска серия
Тюдорите №11
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Жанр
Исторически роман
Преводач
Деница Райкова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2016
Редактор
Боряна Джанабетска
Художник
Христо Хаджитанев
Издател
Еднорог
Град на издателя
София
Година на издаване
2016
Адрес на издателя
бул. „Княз Дондуков“ 45
Печат
„Инвестпрес“ (не е указана)
Носител
хартия
Формат
130×200
Брой страници
544
Подвързия
мека
Цена
19,00 лв.
ISBN
978-954-365-178-8
УДК
820-311.6
Анотация
Катрин Пар, овдовявала два пъти след два брака без любов, най-сетне обича. Но мечтите й за живот редом с любим човек са попарени, когато крал Хенри VIII, достатъчно възрастен да й бъде баща, й заповядва да се омъжи за него.
Катрин е напълно наясно с опасността, пред която се изправя: предишната кралица оцелява само шестнайсет месеца, а тази преди нея — едва половин година. Но Хенри обожава новата си жена и вярата на Катрин в него се задълбочава, докато тя обединява кралската фамилия, създава си обкръжение от духовници и учени, посветили се на радикалните църковни реформи, и управлява кралството като регент.
Но дали това ще се окаже достатъчно, за да я предпази от ужасната съдба на нейните предшественички? Привърженичка на реформираната църква и първата жена, която публикува свои преводи и авторски текстове на английски, Катрин се откроява като независима личност със своя собствена воля. Въпреки това тя не е в състояние да потуши жестокия религиозен конфликт в двора и страната, не може да овладее докрай безумния егоцентризъм на краля, не може и да спаси носителите на новите вярвания, когато опасният взор на Хенри се насочва към тях. Традиционалистите в църквата и съперниците й в битката за власт я обвиняват в ерес и държавна измяна. Наказанието е смърт, а под заповедта стои името на самия крал…
Информация за автора
Родена в Кения през 1954 г., Филипа Грегъри завършва история, защитава докторат по литература на XVIII век в Единбургския университет, работи като журналист и продуцент за Би Би Си. Първият й роман незабавно става световен бестселър и тя се посвещава изцяло на писателската си дейност. След успеха на поредицата бестселъри от епохата на Тюдорите и екранизацията на „Другата Болейн“ е наречена „кралица на историческия роман“.
Рекламни коментари
„Изключително увлекателна… сложната личност на един остаряващ крал и неговата чувствена и ерудирана жена, обрисувани от майсторското перо на Грегъри, ще очароват всички фенове на Тюдорите.“
— Пъблишърс Уийкли
Бележки за изданието, от което е направен преводът
The Taming of the Queen (The Plantagenet and Tudor Novels, #11)
by Philippa Gregory
Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на
Източници
виж "Връзки в Мрежата":
COBISS - УДК, печатница
Fantastic Fiction - номер в авторската серия
Хеликон - формат
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 1