Мишел Моран
Последната кралица на Индия

Автор
Мишел Моран
Заглавие
Последната кралица на Индия
Тип
роман (не е указано)
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Жанр
Исторически роман, Любовен роман
Теми
Индия
Преводач
Антоанета Дончева-Стаматова
Език, от който е преведено
английски (не е указано)
Година на превод
2016
Технически редактор
Ангел Йорданов
Коректор
Мария Тодорова
Оформление на корица
Габриела Стайкова
Предпечатна подготовка
Мая Попчева
Издател
Издателска къща „Кръгозор“
Град на издателя
София
Година на издаване
2016
Адрес на издателя
ул. „Светослав Тертер“ 2
Печат
„Алианс принт“
Носител
хартия
Излязла от печат
08.04.2016
Печатни коли
22,5
Формат
60/90/16
Брой страници
360
Подвързия
мека
Цена
18,00 лв.
ISBN
978-954-771-359-8
УДК
820(73)-311.6
Анотация
Сита: Беше отдавна, когато бях малка и живеех в малкото кралство Джанси, чиито владетели бяха махараджа Гангадхар и рани Лакшми… Станах дургаваси — войник в Дурга дал — елитен женски отряд на нашата рани, състоящ се от най-доверените стражи на господарката. И ако някой ме пита кой е върховният господар в двореца, за мен е само и единствено рани Лакшми — Последната кралица на Индия!

1840 г., Джанси

Сита Бхосале е новата дургаваси на рани Лакшми. И двете от малки са обучавани като момчета от своите бащи не само в бойни умения, а и да защитават честта и живота на поверените им хора. С всеки изминал ден бременната кралица се доверява все повече на Сита, но не може да й повярва, че трябва да се пази от най-близките си.
Всички се надяват, че рани Лакшми ще роди момче, защото новият закон на Британската източноиндийска компания не позволява тронът да се онаследява от жени и ако няма наследник, властта преминава в ръцете на англичаните. По този безкръвен начин голяма част от индийските кралства вече са паднали под властта на Британската империя.
Единствено кралството Джанси дава изненадващ и неочакван отпор. Рани Лакшми отказва да се предаде на империята, решена да защити земята, която обича. И когато не успява с дипломатически ходове, повежда народа си в битка…

Всички ще умрем някой ден. Но някои от нас имат голе­мия късмет да загинат, борейки се за справедливост!

Роман за живота и драматичната съдба на рани Лакшми, Непокорната кралица — символ на борбата на индийците за независимост и свобода.
Информация за автора
Мишел Моран е автор на седем исторически бестселъра, преведени на повече от 20 езика. Родена е в Южна Калифорния, магистърска степен получава от Клермонт Греджуът Юнивърсити. Шест години е гимназиален учител, а през летните ваканции пътува по света и работи като доброволец на археологически разкопки, което й дава идеи за историческите романи. През 2012 г. се омъжва в Индия и там черпи вдъхновение за „Последната кралица на Индия“. Живее със съпруга си и двете им деца в САЩ.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Rebel Queen (aka The Last Queen of India)
by Michelle Moran
© 2015
Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени

Корици 2