Дж. Р. Р. Толкин
Берен и Лутиен

Автор
Дж. Р. Р. Толкин
Заглавие
Берен и Лутиен
Подзаглавие
под редакцията на Кристофър Толкин
Други автори
Кристофър Толкин
Тип
роман
Националност
Английска
Език
Български
Поредност на изданието
Първо издание
Категория
Фентъзи
Жанр
Героическо фентъзи (Меч и магия), Епическо фентъзи, Епос, Митологично фентъзи, Фентъзи
Теми
Епическо време (епоха на герои)
Преводач
Любомир Николов — Нарви
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2017
Художник
Алън Лий
Художник на илюстрациите
Алън Лий
Коректор
Мария Василева
Оформление на корица
„Megachrom“
Компютърна обработка
ИК „БАРД“ ООД, Десислава Петкова
Издател
Издателска къща „Бард“
Град на издателя
София
Година на издаване
2017
Печат
„Алианс Принт“ ЕООД
Други полета
Относно авторството на корицата и илюстрациите:
Jacket illustrations © Alan Lee 2017
Jacket layout design © Harper ColIins Pubishers 2017
Носител
хартия
Формат
60/90/16
Брой страници
272
Подвързия
твърда
Цена
26.99 лв.
С илюстрации
да
ISBN
978-954-655-804-6
Анотация
В тази книга Кристофър Толкин се е опитал да извлече историята на Берен и Лутиен от мащабната творба, в която е вградена; но самата легенда се променя, създава нови връзки с по-общото повествувание. За да покаже част от процеса, чрез който тази велика легенда на Средната земя се е развивала през годините, той разказва историята с бащините си думи, като дава най-напред първоначалната й форма, а после откъси в проза и стих от по-късни текстове, които илюстрират променящия се замисъл. За пръв път представени заедно, те разкриват събитийни и повествувателни аспекти на легендата, които впоследствие са загубени.
Историята на Берен и Лутиен става основен елемент в еволюцията на „Силмарилион“ — митовете и легендите за Първата епоха на света, замислени от Дж. Р. Р. Толкин. Той се завръща от Франция след сражението при Сома в края на 1916 г. и написва това предание през следващата година.
Основен и непроменен елемент от историята е съдбата, която помрачава обичта на Берен и Лутиен — защото Берен е простосмъртен мъж, а Лутиен е безсмъртна елфическа дева. Баща й, могъщ елфически владетел, е силно настроен срещу Берен и му възлага невъзможна задача, която да изпълни, ако иска да се ожени за Лутиен. Това е ядрото на легендата; и то води до върховно героичния опит на Берен и Лутиен заедно да откраднат Силмарил от най-могъщото от всички зли същества — Мелкор, наричан Моргот Черния враг.
Информация за автора
Дж. Р. Р. Толкин е роден на 3 януари 1892 г. в Блумфонтейн. След участието си в Първата световна война Толкин започва блестяща академична кариера и е признат за един от най-добрите филолози в света. Той обаче е най-известен като създател на Средната земя и автор на изключителни класически творби, като „Хобит“, „Властелинът на пръстените“ и „Силмарилион“. Книгите му са преведени на повече от 60 езика и се продават в милиони екземпляри по целия свят. Награден е с Ордена на Британската империя и е обявен за доктор хонорис кауза от Оксфордския университет през 1972 г. Умира през 1973 г. на 81-годишна възраст.
Кристофър Толкин, роден на 21 ноември 1924 г., е третият син на Дж. Р. Р. Толкин. Определен от Толкин за пазител на неговото литературно наследство, след смъртта на баща си през 1973 г. той се посвещава на редактирането и издаването на неговите непубликувани творби — „Силмарилион“ и сборниците „Недовършени предания“ и „История на Средната земя“.
Бележки
Оригиналното заглавие всъщност е със специфичен толкиновски правопис — с букви с надредни знаци:
„Beren and Lúthien“
Бележки за изданието, от което е направен преводът
J. R. R. Tolkien
Beren and Luthien

Originally published in the English language by Harper Collins Publishers Ltd. under the title Beren and Luthien
© The J.R.R. Tolkien Copyright Trust and Christopher Reuel Tolkien 2017
Illustrations © Alan Lee 2017
Въведено от
NomaD
Създадено на
Обновено на
Промени
Чужди рафтове

Корици 4