Агата Кристи
В хотел Бъртрам

Автор
Агата Кристи
Заглавие
В хотел Бъртрам
Издателска поредица
Абагар крими №1
Авторска серия
Госпожица Марпъл №10
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Криминална проза
Жанр
Криминална литература
Теми
Агата Кристи, мис Марпъл
Преводач
Александър Петров
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
1992
Редактор
Надя Златкова
Художник
Димитър Стоянов
Предпечатна подготовка
„МАГНА АРТ“
Издател
„Абагар Холдинг“ ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
1992
Адрес на издателя
София 1124, ул. „Цар Иван Асен II“ 59
Печат
„Полипринт“ ЕАД — Враца
Носител
хартия
Формат
130×220
Брой страници
208
Подвързия
мека
Цена
45,00 лв.
ISBN
954-8004-42-9
Анотация

Ако от парка завиете по една непретенциозна улица и продължите малко надолу по друга тиха уличка, от дясната й страна ще вадите хотел Бъртрам. Хотелът съществуваше от дълго време — достолепен, ненатрапващ се и доста скъп. В него предпочитаха да отсядат високопоставени духовници, овдовели аристократки, идващи от провинцията, и млади момичета, които се връщаха у дома от скъпите си пансиони.
Всъщност хотел Бъртрам е самата почтеност. Не е ли всичко прекалено хубаво, за да е истина? Тонио това скоро започва да се пита мис Джейн Марпъл. Както е известно мис Марпъл винаги подозира най-лошото и твърди, че обикновено е права.
Съдбата е предопределила мис Марпъл да се сблъсква с насилие и тайнствени истории. Кратката й почивка в лондонския хотел скоро я изправя пред една изключително сложна и объркваща загадка.

Информация за автора

Агата Кристи е известна в целия свят като кралицата на криминалния роман. Продадени са повече от един милиард екземпляра от книгите й на английски език и още един милиард в превод на 44 езика. Тя е един от най-издаваните и четени автори и само Библията и произведенията на Шекспир са продадени в по-големи количества от нейните романи. Авторка е на 78 криминални романа, 19 пиеси и 6 романа, написани под името Мери Уестмакот.
Агата Кристи е родена в Торки. Първият й роман — „Загадката в Стайлз“ е написан към края на Първата световна война, в която тя участва като медицинска сестра. В него тя създава Поаро, малкия детектив-белгиец с яйцевидна глава, страстен привърженик на реда, както и на „сивите клетки“, който става един от най-популярните детективи след Шерлок Холмс. Романът е публикуван през 1920 година.
След като е писала средно по една книга на година, през 1926 Агата Кристи създава своя шедьовър „Убийството на Роджър Акройд“. Това е първото й произведение, публикувано от Колинс, и поставя началото на едно сътрудничество между автор и издател, което продължава 50 години и дава живот на 70 книги. „Убийството на Роджър Акройд“ е и първият роман на писателката, който е поставен в театъра със заглавието „Алиби“ и се играе с голям успех в Уест Енд.
През 1971 г. Агата Кристи получава благородническа титла. Последните й два издадени романа са „Завесата: Последният случай на Поаро“ — през 1975 г., и „Прикрито убийство“ — през 1976 г., в който отново се срещаме с мис Марпъл, милата стара дама от Сейнт Мери Мийд. И двата романа имат невероятен успех. Агата Кристи пише и популярна литература, включително и една автобиография и прекрасната книга „Ела и ми кажи как живееш“, която разказва за експедициите, на които е била със своя съпруг, археолога сър Макс Малоун.

Рекламни коментари

Агата Кристи няма равна на си по своето умение да доставя удоволствие на читателя и по блясъка и популярността, които дава на криминалния роман. „Хотел Бъртрам“ е поредната творба на тази изключителна авторка и тя е както винаги умело и остроумно написана и не може да не се прочете на един дъх.

Въведено от
maskara
Създадено на
Обновено на
Промени

Корици 3