Марина Фиорато
Мадоната на бадемите

Автор
Марина Фиорато
Заглавие
Мадоната на бадемите
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Любовни романи и повести
Жанр
Исторически роман, Любовен роман
Теми
Ренесанс
Преводач
Антоанета Антонова Дончева-Стаматова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2012
Технически редактор
Ангел Йорданов
Коректор
Мария Тодорова
Оформление на корица
Иван Тодоров Домузчиев
Предпечатна подготовка
Георги Иванов
Издател
Кръгозор
Град на издателя
София
Година на издаване
2012
Адрес на издателя
София, ул. „Светослав Тертер“ 2
Печат
УП „Св. Климент Охридски“
Носител
хартия
Печатни коли
19,5
Формат
60/90/16
Брой страници
312
Подвързия
мека
Цена
14,00 лв.
ISBN
978-954-771-289-8
Анотация
Флоренция, 1503 г.
Когато Бернардино Луини, талантливият ученик на Леонардо да Винчи, се заклева, че всяка жена, която рисува, ще бъде красива като ангел, той няма никаква представа, че ще трябва да почака повече от двайсет години, за да открие своето вдъхновение…

Годината е 1525
Луини е нает да нарисува религиозна фреска в църква из хълмовете на Ломбардия. Художникът вижда в църквата красивата Симонета ди Сароно, наскоро загубила мъжа си в кървавите войни между италианските градове държави, и остава запленен от нейната красота и от тъжните й очи. Той я обезсмъртява като Мадоната в своята най-прочута творба, която и днес може да бъде видяна в църквата „Санта Мария деи Мираколи“ в Сароно.

Художникът и моделът му се влюбват и като символ на любовта им Симонета създава свой шедьовър — тя измисля питие за любимия си от сока на бадемите, които растат в нейната градина. Но докато стенописът и ликьорът стават все по-популярни, връзката на двойката предизвиква скандал, който заплашва любовта им. И дори живота им…
Сред горчивия аромат на бадемите и уханието на боята от четката на талантливия художник се разгръща една великолепна история за страст и предателство. За неподозирана смелост и благородство. За любовта, от която са родени най-известният ликьор — амарето, и едни от най-красивите фрески на ренесансовата живопис.
Информация за автора
Марина Фиорато е наполовина венецианка, наполовина англичанка. Родена е в Манчестър и израства в Йоркшир Дейлс. Има степени по история от Оксфорд Юнивърсити и университета във Венеция. Работила е като илюстратор, актриса и филмов критик. Правила е дизайна на турнетата на рок групи като U2 и Rolling Stones. Живее в Северен Лондон със съпруга, сина и дъщеря си. Бестселърите й „Стъкларят от Мурано“ и „Тайната на Ботичели“ са издадени на български език.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Marina Fiorato, 2009
The Madonna of Almonds
Beautiful Books Limited, London
Въведено от
in82qh
Създадено на
Обновено на
Промени

Корици 2