Ерих Мария Ремарк
Триумфалната арка

Автор
Ерих Мария Ремарк
Заглавие
Триумфалната арка
Тип
роман
Националност
немска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Съвременен роман (XX век), Любовен роман
Теми
Европейска литература, XX век, Втора световна война
Преводач
Николай Краев
Език, от който е преведено
немски
Година на превод
1981
Редактор
Манон Драгостинова
Художник
Петър Петров
Художествен редактор
Петър Добрев
Технически редактор
Васил Ставрев
Коректор
Ася Славова
Издател
Издателство на Отечествения фронт
Град на издателя
София
Година на издаване
1981
Печат
ДП „Димитър Благоев“
Други полета
Пълни авторски права: Преводач Николай Краев — 1981 / с/о Jusautor, Sofia
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
май 1981
Подписана за печат
декември 1981
Излязла от печат
декември 1981
Печатни коли
28,50
Издателски коли
23,94
УИК
24,30
Формат
1/32 от 84/108
Код / Тематичен номер
27 9536621511/5637-14-81
Поръчка
4614
Брой страници
456
Подвързия
мека
Цена
2,75 лв.
УДК
830-31
Анотация
Най-определено, с конкретен адрес, антифашистката тема в творчеството на Ремарк добива израз в романа „Триумфалната арка“, която донася на автора си нов международен успех. Действието му се развива през годините 1938—1939 г. Съдбата на лекаря емигрант доктор Равик е въплътена в един драматичен разказ с перипетиите в трудния път на духовно, морално и физическо самосъхранение в атмосфера на политическо преследване и несигурност за утрешния ден. Любовната линия в романа и единоборството на доктор Равик с фашиста Хааке очертават една човешка драма, излизаща извън рамките на отделната човешка участ и придават широта и многозначност на творческия замисъл.
Информация за автора
Ерих М. Ремарк е роден на 22 юни 1889 година в Остнабрюк, син е на книговезец. На осемнайсетгодишна възраст през 1916 година е мобилизиран и взема участие в Първата световна война. През 1927 година пише първата си книга — „На западния фронт нищо ново“ — плод на преживяванията и впечатленията му от фронта. Книгата излиза през 1929 година и появяването й съвпада с неспокойните дни на подготвящото се настъпление на националсоциализма в Германия. Този роман и излезлият като негово продължение „Обратният път“ имаха в Германия съдбата на книгите, съдържащи демократичните и хуманистични тежнения на своите творци, застъпници на големите човешки истини — те биват изгорени пред вратите на Берлинския университет през месец май 1933 година. През 1937 година Ремарк е лишен от германско поданство. От 1929 година писателят живее в чужбина.

В Швейцария Ремарк пише романа „Трима другари“, който излиза в тази страна през 1937 година. Романът „Триумфалната арка“ излиза в Съединените американски щати през 1946 година.

Ремарк един от първите между европейските творци долови заплахата за човечеството, криеща се във фашизма като идеология и практика. В романа му „Трима другари“ със сюжет от мирното време отново като атмосфера се налагат взаимоотношенията на мъжка дружба, безкористното и самопожертвувателно приятелство, но те се оказват твърде крехки, за да противостоят на разтърсващия трагизъм на трийсетте години. Предусещането на разрушителния тътен на настъпващите събития придават на повествованието дух на носталгичност и обреченост, на топлота и лиризъм. Тези му качества направиха романа един от най-обичаните от читателската публика.

Романът „Искрица живот“ разширява тематичния кръг на антивоенното творчество на Ремарк. Написан след разгрома на фашизма през 1952 година, той идва да потвърди вярността на твореца към хуманистичния идеал.

През 1952 година излиза и другият военен роман на Ремарк — „Време да се живее, време да се мре“, пресъздаващ атмрсферата на Втората световна война. На фона на военната действителност, обрисувана с безпощаден реализъм, е пресъздадена една любовна история, която трае 14 дни. Силата и величието на копнежа за щастие внушават вечния контраст между доброто и злото. Едва ли може да се намери по-силен от този аргумент, за да се подчертае трагизма на военната генерация.

През 1956 година излиза романът „Черният обелиск“. Разглеждайки събитията от двайсетте години в историческа перспектива, Ремарк прави опит да открие първоизточниците на хитлеризма и Втората световна война в политическата действителност на Ваймарската република, за да може чрез трагичния опит на миналото да освети зловещите симптоми за реставрация на фашизма и милитаризма.
Съдържание
Триумфалната арка / 5
За Ерих М. Ремарк и творчеството му (послеслов) / 451
Бележки
Информацията за автора и анотацията са копирани от съответните части от послеслова на стр. 451–453, озаглавен „За Ерих М. Ремарк и творчеството му“.
Няма посочен автор на този послеслов.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Erich Maria Remarque
Arc de Triomphe
Verlag Kiepenheuer und Witsch, Köln 1946
Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Източници
Националност: немска —
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%80%D0%B8%D1%85_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%A0%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 2