Филипа Грегъри
Другата кралица

Автор
Филипа Грегъри
Заглавие
Другата кралица
Авторска серия
Тюдорите №15
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Исторически романи и повести
Жанр
Историческа сага, Исторически роман, Фамилна сага
Преводач
Деница Райкова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2009
Редактор
Боряна Джанабетска
Художник
Христо Хаджитанев
Издател
Еднорог
Град на издателя
София
Година на издаване
2009
Адрес на издателя
бул. „Княз Дондуков“ 45
Печат
Скала принт (не е указана)
Носител
хартия
Формат
130×200
Брой страници
448
Подвързия
мека
Цена
18 лв.
ISBN
978-954-365-054-5
УДК
820-311.6
Анотация
Драматичен разказ за преданост, предателство и политика, за страстите и страданията, белязали живота на Мери Стюарт, кралицата на Шотландия — един от най-трагичните, романтични и вълнуващи женски образи в световната история, представен от авторката на „Другата Болейн“.
Романите на Филипа Грегъри са сред десетте най-продавани книги в Обединеното кралство и Съединените щати.

„Другата кралица“ е посветен на годините, които Мери Стюарт преживява в плен. Бягайки от бунтовниците в Шотландия, Мери се доверява на обещанието на братовчедка си Елизабет за убежище, но се оказва затворничка на Джордж Талбот, граф Шрусбъри и властната му съпруга, Бес от Хардуик.

Новобрачните приемат обречената кралица, сигурни, че ролята на нейни домакини и тъмничари може да им донесе единствено полза. За свой ужас те откриват, че домът им се превръща в епицентър на интриги срещу Елизабет, а бракът им е застрашен от безнадеждната страст на Джордж към красивата млада кралица. Но ако предаността му към кралицата на Англия бъде изместена от любовта му към кралицата на шотландците, той ще отиде на ешафода.

Английските лордове заговорничат с Испания и графовете от Севера, за да освободят Мери — този заговор ще бъде най-голямата заплаха, пред която Елизабет се е изправяла. Но тогава великият шпионин Сесил залага капан, за да улови всички тях, като отправя кралицата на шотландците по пътя й към нейната смърт във Фодърингей.

Това е историята на две съпернички, борещи се за един мъж, на две кралици, съревноваващи се за надмощие, и на една забележителна жена, която е готова по-скоро да умре, отколкото да отхвърли принципите си или нуждата си от свобода.
Информация за автора
Родена в Кения през 1954 г., Филипа Грегъри завършва история, защитава докторат по литература на XVII век в Единбургския университет, работи като журналист и продуцент за BBC. Първият и роман незабавно става световен бестселър и тя се посвещава изцяло на писателската си дейност. След поредицата бестселъри от епохата на Тюдорите е наречена „кралица на историческия роман“.
Филипа Грегъри е най-известна с исторически си поредици за Тюдорите и Войната на розите, но тя е автор и на детски книги, както и на редица други успешни романи, продадени в многохилядни тиражи по цял свят.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
The Other Queen (The Plantagenet and Tudor Novels #15)
by Philippa Gregory
© 2008 by Philippa Gregory Ltd.
Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на
Източници
виж "Връзки в Мрежата":
COBISS - УДК, печатница
Fantastic Fiction - номер в авторската серия
Хеликон - формат
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2