Дебора Могак
Треска за лалета

Автор
Дебора Могак
Заглавие
Треска за лалета
Тип
роман (не е указано)
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Любовни романи и повести
Преводач
Ана Лулчева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2014
Редактор
Русанка Одринска
Отговорен редактор
Димитър Николов
Коректор
Русанка Одринска
Оформление на корица
Живко Петров
Предпечатна подготовка
Петър Дамянов
Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2017
Адрес на издателя
бул. Владимир Вазов №9
Печат
Алианс Принт
Носител
хартия
Излязла от печат
28.08.2017
Печатни коли
15,5
Формат
60/90/16
Брой страници
248
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
14 лв.
ISBN
978-954-28-2388-9
УДК
821.111-31
Анотация
Годината е 1636-а и Амстердам процъфтява. Търговията кипи, високи къщи се оглеждат в каналите на космополитния град, а кораби носят стоки от екзотични земи. Но странна треска е обзела иначе сдържаните холандци. Тя ги кара да залагат цялото си състояние и да копнеят за огромни богатства. Градът е започнал да търгува с лалета и цените на най-редките сортове са скочили до небесата.
Друга треска обаче обзема художника Ян ван Лоос. За първи път в живота си той е наистина влюбен, но за нещастие — в омъжена жена. Богатият търговец Корнелис Сандвоорт го е наел да направи портрет на семейството му, но Ян не може да свали очите си от неговата съпруга София.
Самата тя копнее за живот напълно различен от този на послушна домакиня, омъжена за праведен калвинист. В лицето на Ян тя открива прозорец към един нов свят на цветове и усещания, които дотогава са й били забранявани. След поредица от необмислени решения София и художникът се оплитат в мрежа от лъжи, която заплашва да ги погълне напълно.

„Треска за лалета“ е история за предателство и изкупление, за любов и страст, за преследване на щастието, за изкуството и копнежа по красота и безсмъртие. Дебора Могак се вдъхновява от творбите на Рембранд, на Йоханес Вермер, на Якоб ван Лоо и Есаяс ван де Велде и открива в тях детайли, които й помагат да сглоби своя собствена, изключително жива картина на Амстердам от неговия Златен век.
Рекламни коментари
Имате ли нужда да избягате за кратко в един красив и далечен свят. Прекрасната „Треска за лалета“ на Дебора Могак може да ви помогне.
New York Post
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Deborah Moggach
Tulip Fever (1999)
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 6