Клайв Баркър
Кървави книги • том 5

Автор
Клайв Баркър
Заглавие
Кървави книги
Заглавие на том
том 5
Авторска серия
Кървави книги №5
Тип
новела
Националност
британска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Хорър
Преводач
Иван Атанасов
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2017
Отговорен редактор
Жечка Георгиева
Художник
Росен Дуков
Технически редактор
Симеон Айтов
Коректор
Венера Тодорова
Предпечатна подготовка
„Ибис“
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2017
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печат
„Инвестпрес“
Носител
хартия
Излязла от печат
22.12.2017
Печатни коли
14
Формат
84×108/32
Брой страници
224
Подвързия
мека
Цена
14 лв.
ISBN
978-619-02-0134-2
УДК
820-322.9
Анотация

Какви тайни нашепват графитите по стените на „Спектър Стрийт“? Мит или реалност са жестоките убийства, които малко по малко обезлюдяват квартала? Докъде ще стигне Хелън в желанието си да разкрие кой — или какво — е Кендимен?

Джери има големи планове за някогашния плувен комплекс на „Леополд Роуд“, които смята да реализира с парите на безскрупулен инвеститор. Има само един проблем — комплексът всъщност не е празен. Там живее някой, когото е по-добре да не срещаш… Ванеса изпитва необяснимо влечение към шосета без указателни табели. И не пропуска да поеме по тях. Но този път ще се разкайва горчиво. Шосето ще я отведе на забранено място, което ще промени живота ?…

Затворът „Пентънвил“ отдавна не плаши Клив. Бил е толкова често в него, че вече се чувства почти като у дома си. Само че досега не е имал съкилийник като Били, тъй кротък и слаб на вид. Но безобидната му външност крие мрачна тайна…

Cборникът „Кървави книги“ е носител на наградите „Уърлд Фентъзи“ и „Бритиш Фентъзи“.

Информация за автора

Клайв Баркър е британски писател, филмов режисьор, сценарист, продуцент, актьор и художник. Когато дебютната му книга — сборникът с разкази и новели, който държите в ръцете си — е публикувана в Щатите, Стивън Кинг казва: „Видях бъдещето на ужаса… и то се казва Клайв Баркър.“ Днес шестте тома на „Кървави книги“ са издадени в над 40 държави, а Баркър е един от водещите съвременни писатели в жанровете хорър и фентъзи. Много от произведенията му (сред тях и разказите в този сборник) са екранизирани, а филми като „Хелрейзър“, „Кендимен“ и „Среднощният влак за месо“ превръщат автора в световна хорър икона. До момента Клайв Баркър е написал над 30 книги — романи, новели, сборници с разкази и пиеси, стихосбирки, част от които — в това число „Кървави книги“ и издадената у нас фантастична приказка „Абарат“ — са отличени с престижни литературни награди като „Уърлд Фентъзи“, „Бритиш Фентъзи“ и „Брам Стокър“.

Той е фантастичен, поетичен, метафоричен и сюрреалистичен, прозата му е едновременно страховита и красива, с много дълбочина и оригинални идеи. Някои от историите му са гротескни и странни, други са плашещи, ужасяващи и шокиращи, трети са комично-забавни. Но всички са написани със забележително черно чувство на хумор, с ирония към нравите и пороците на съвременното общество.

Баркър има невероятно въображение. Всеки негов разказ е една голяма метафора. И крие послание. Ако го държите здраво за ръка и не се отклонявате много от магистралата на неговото подсъзнание, може би ще намерите посланието. Дали ще се осмелите да го извадите на повърхността — зависи изцяло от вас. Но имайте предвид, че ви очаква пътешествие, което се помни цял живот. Така че внимавайте къде стъпвате.

Рекламни коментари

„Видях бъдешето на ужаса… и то се казва Клайв Баркър.“
Стивън Кинг

Съдържание

Забраненият…7
Мадоната…61
Децата на Вавилон…114
В плътта…153

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Clive Barker
5. Books of Blood Volume 5 (1985, 1988)
aka In the Flesh

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Информация за автора: Хеликон.
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2