Ромен Гари
Виното на мъртвите

Автор
Ромен Гари
Заглавие
Виното на мъртвите
Издателска поредица
Безкрайна проза
Тип
роман (не е указано)
Националност
френска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Красимир Кавалджиев
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
2017
Редактор
Саня Табакова
Оформление
Лъчезар Владимиров
Издател
Леге Артис
Град на издателя
Плевен
Година на издаване
2017
Адрес на издателя
П.К. 1158, 5800, Плевен
Печат
„Артграф“ — София
Други полета
Страници 195 и 196 са празни.
Носител
хартия
Излязла от печат
октомври 2017
Печатни коли
12,25
Формат
14×21,5
Брой страници
196
Подвързия
мека със сгъвка
Цена
15 лв.
ISBN
978-954-8311-86-1
Анотация
„Виното на мъртвите“ излиза във Франция едва през 2014 година, в чест на стогодишнината от раждането на писателя. Гари не успява да я публикува като млад, въпреки че в романа се съдържа в зародиш целият талант, който писателят ще разгърне в следващите си творби, до такава степен, че това първо произведение с основание може да се смята за ключ към цялото творчество на този автор с множество литературни самоличности. Той не само никога не се отказва от него, но и вплита цели пасажи в последващите си романи.
Гари, тази комплексна, уникална с присъствието си в литературата на ХХ век фигура за пореден път след смъртта си изумява читателя. „Виното на мъртвите“ е своеобразен пример за това как един автор може да остане верен на младежкия си глас през целия си творчески път. Заложеното в първото му произведение богатство се оказва умножено в следващите му романи и прочитайки „Виното на мъртвите“, любителите на творчеството на Гари с изненада, но и с удоволствие ще открият първоизточника на последвалото творческо избуяване на този забележителен творец.

Този първи роман, макар и неопитен, макар и плод на един все още търсещ себе си автор, в никакъв случай не е лишен от качества. Представлява поредица от трийсет и седем истории, но текстът е монолитен, а разделянето на двайсет и две глави е извършено от френското издателство. В него личат множество литературни влияния. Зловещата история за перипетиите на главния герой Тюлип, случайно попаднал в подземния лабиринт на едно гробище, съдържаща фантастичен елемент и безмилостна критика на френското общество между двете световни войни, напомня за разказите на Едгар По, „Нос“ на Николай Гогол, приключенията на Барон Мюнхаузен, героите на Балзак, „Гаргантюа и Пантагрюел“ на Франсоа Рабле, пиесите за Татко Юбю от Алфред Жари и дори текстовете на Маркиз дьо Сад. В стилистичен аспект пък влиянието на Луи-Фердинан Селин е определящо.
Информация за автора
Гари, Ромен е роден в Русия през 1914 г. Пристига във Франция на четиринайсет годишна възраст. През 1938 г. е мобилизиран в авиацията. Като пилот в лотарингската ексадрила участва в битката за Англия и в кампаниите в Африка, Абисиния, Либия и Нормандия. Кавалер е на Почетния легион. Постъпва в Министерство на външните работи като секретар и съветник в посолството в София, в Берн, а по-късно във Външно министерство. Представител в ООН от 1952 до 1956 г. По-късно — шаржедафер в Боливия и генерален консул в Лос Анджелис. През войната, между две сражения, Гари написва „Европейско възпитание“, преведена на двайсет и седем езика и отличена с наградата на критиката през 1945 г. За „Корените на небето“ получава „Гонкур“ през 1956 г. След нея написва още 27 романа, есета и мемоари. Като режисьор снима два филма: „Птиците умират в Перу“ (1968 г.) и „Kill“ (1972 г.). Бил е женен за актрисата Джийн Сийбърг от 1962 г. до 1970 г.
Ромен Гари се самоубива на 2 декември 1980 г.
Няколко месеца по-късно става ясно, че той е автор и на 4 романа, подписани с името Емил Ажар, като един от тях „Животът пред теб“ също е награден с „Гонкур“ през 1975 г.
Съдържание
Играеш нечестно . . . 5
Гигантско ченге . . . 11
Срамота! . . . 20
Mein Gott! . . . 24
Момиченцето . . . 31
Шантаж с газта . . . 37
Никой да не шава! . . . 54
Незнайният воин . . . 60
Господин Жозеф . . . 66
Светият граал . . . 69
Нощта на ченгетата . . . 86
Пиерото и коломбината . . . 101
Откриването . . . 112
Мадам Анж . . . 128
Дивата грива . . . 135
Христос, детето и кибритената клечка . . . 144
Чичо Анастаз . . . 153
Мандолината . . . 161
Доня Инес . . . 167
Земетресението . . . 174
Двете глави . . . 179
Човешката душа . . . 188
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Информация за автора - сайта на издателя.
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 4