Ромен Гари
Хвърчилата

Автор
Ромен Гари
Заглавие
Хвърчилата
Тип
роман
Националност
френска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Любовен роман
Теми
XX век, Втора световна война
Преводач
Росица Алексова
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
2000
Редактор
Андрей Манолов
Художник
Валентин Киров
Издател
Весела Люцканова
Година на издаване
2000
Печат
„Петекстон“
Други полета
Това заглавие, публикувано в рамките на програмата за участие в книгоиздаването „ВИТОША“, се ползва от подкрепата на Министерството на Външните Работи на Франция и на Службата за Сътрудничество и културна дейност на Френското Посолство в България.
Носител
хартия
Печатни коли
18,75
Формат
84×108/32
Брой страници
300
Подвързия
мека
Цена
6,00 лв.
ISBN
954-8453-55-X
УДК
840-31
Анотация

Това е роман за единствената любов в живота на Людо. Пламва в една гора в родната Нормандил, когато още като дете среща малката Лила Броницка — полска аристократка, дошла за ваканцията с родителите си. След смъртта на своите, героят има за настойник Амброаз Фльори, негов чичо, пощальон на селото. Наричат го „смахнатия пощальон“, защото майстори чудни хвърчила, познати по целия свят.

Надарен с необикновената „историческа“ памет на прадедите си — верни на ценностите, възпитани у тях от "задължителното държавно образование — Людо никога няма да забрави Лила. Той е готов да направи всичко, за да се покаже достоен за нея. Ревнува я от красивия Ханс. Става секретар на граф Броницки преди заминаването на семейството в Полша, където отива и той. Точно тогава избухва Втората световна война. Тя го принуждавадаюе върне във Франция.

Младит влюбени се разделят. По пътя си през изпитанията, защитавайки своята страна, човешките ценности и любовта си, Людо винаги ще намира сили в образа на красивите хвърчила — символ на дързостта, на поезията и на свободата, устремени към небето.

Бележки

Празни страници: 5

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Romain Gary
Les Cerfs-olants (1980)

Въведено от
Silverkata
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии
Чужди рафтове

Корици 2