Марина Фиорато
Тайната на Ботичели

Автор
Марина Фиорато
Заглавие
Тайната на Ботичели
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Любовни романи и повести
Жанр
Исторически роман, Историческо криминале, Любовен роман, Роман на плаща и шпагата
Теми
Ренесанс, Тайни и загадки, Теория на конспирацията

Преводач
Антоанета Дончева-Стаматова
Език, от който е преведено
английски
Технически редактор
Ангел Йорданов
Коректор
Мария Тодорова
Оформление на корица
Иван Домузчиев
Предпечатна подготовка
Георги Иванов

Издател
ИК „Кръгозор“
Град на издателя
София
Година на издаване
2011
Адрес на издателя
ул. Светослав Тертер" 2
Печатница
Вулкан — София
Други полета
Булвест — София АД

Носител
хартия
Излязла от печат
14.11.2011
Печатни коли
29
Формат
60/90/16
Брой страници
464
Подвързия
мека
Цена
16,00 лв.

ISBN
978-954-771-266-9
УДК
820-31

Анотация
История, мистерия, романтика… какво крие известният шедьовър на Ботичели „Пролет“…

Венеция 1466 г.
Лодката потегля от пристана си с леко разтърсване. На дъното й са наредени единайсет стъклени бутилки с най-доброто венецианско вино — валполичела — дар, на който монахините много ще се зарадват. В дванайсетия съд — огромен буркан — неподвижно лежи бебе, успокоявано от люшкащите се под него вълни, и наблюдава спокойно светлината, която стъклото разпръсква същите зелени очи като неговите.

Флоренция 1482 г.
Династията на Медичите управлява богатия град държава, където красивата проститутка Лучана Ветра се натъква на смъртоносна тайна. Един от най-редовните й клиенти я моли да позира на известен художник и внезапно момичето от улицата се оказва моделът за централната фигура в картината на Сандро Ботичели „Пролет“.
Когато художникът я освобождава, без да й плати, Лучана импулсивно открадва недовършеното копие на картината. И скоро открива, че някой е готов да убива, за да го има. Защо една картина е толкова ценна? И за кого?
Лучана търси помощ от единствения мъж, който никога не я е пожелавал — брат Гуидо. Заедно тръгват от Флоренция и се впускат в опасно пътешествие през градовете на ренесансова Италия. Преследват ги безмилостни убийци, решени да им попречат да разгадаят тайната на картината. Двамата разплитат закодираното послание — политическа конспирация, която води до самия Лоренцо Медичи.

В това чудесно съчетание между „Шифърът на Леонардо“ и „Раждането на Венера“ една забележителна млада жена от Италия през XV век трябва да използва ума си и изобретателността си, за да оцелее сред сложните политически интриги на своето време.

От авторката на Стъкларят от Мурано
Информация за автора
Марина Фиорато е наполовина венецианка, наполовина англичанка. Родена е в Манчестър и израства в Йоркшир Дейлс. Има степени по история от Оксфорд Юнивърсити и университета във Венеция. Работила е като илюстратор, актриса и филмов критик. Правила е дизайна на турнетата на рок групи като U2 и Rolling Stones. Живее в Северен Лондон със съпруга, сина и дъщеря си. „Тайната на Ботичели“ е вторият й роман на български език. Като основа за арт мистерията в него Фиорато използва някои от най-новите теории на изкуствоведите за известната картина на Ботичели „Пролет“.
Рекламни коментари
Критиците са на едно мнение: „Кралят е мъртъв! Да живее кралицата! Дан Браун намери своя достоен съперник.“

„Ако историята, изкуството и романтиката са вашата страст, «Тайната на Ботичели» ще я задоволи напълно. Ако не са, въпреки всичко може да останете приятно изненадани.“
— www.indielondon.co.uk

„След поразителния си дебют със «Стъкларят на Мурано» сега Марина Фиорато създава своя шедьовър. Ренесансова Италия оживява пред очите на читателите със своето пищно великолепие и мраморните си хълмове. Главната героиня Лучана е страстна, поразителна в своето безсрамие, интелигентна и абсолютно неустоимо сексапилна, а Гуидо е въплъщение на най-чистите и будни умове, които са се раждали в онова време — един нов благороден Холмс и един определено по-красив Уотсън. Политическите интриги са разкрити с вещина и позволяват на читателите да следват героите стъпка по стъпка в тяхното пътуване. Фиорато с мярка преплита в този сложен сюжет и една чудесна любовна история.“
— Нина Дейвис, Booklist
Бележки
Книгата няма съдържание.
В записа липсва стр. 1.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Marina Fiorato
The Botticelli Secret (2010)
Beautiful Books Limited, London

Въведено от
debora
Създадено на
Обновено на

Източници
- book.store.bg: дата издаване
Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Книжарници
...

Корици 2