Лейф Г. В. Першон
Убийството на Линда

Автор
Лейф Г. В. Першон
Заглавие
Убийството на Линда
Издателска поредица
Съвременни трилъри
Авторска серия
Еверт Бекстрьом №1
Тип
роман
Националност
шведска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Трилър

Преводач
Ева Кънева
Език, от който е преведено
шведски
Година на превод
2014 (не е указано)
Художник
Стефан Касъров
Технически редактор
Симеон Айтов
Стилов редактор
Донка Дончева
Коректор
Колибри
Предпечатна подготовка
ЕТ „Екатерина Рускова“

Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36, 1000
Печатница
„Инвестпрес“ АД

Носител
хартия
Излязла от печат
07.07.2014
Печатни коли
32,5
Формат
84×108/32
Брой страници
520
Подвързия
мека
Цена
20,00 лв.

ISBN
978-619-150-326-1
УДК
839.7-312.4

Анотация
Пропит с ирония, достигаща до сарказъм, романът започва с едно на пръв поглед „обикновено“ убийство: съвсем млада жена, курсантка в Полицейската академия, е намерена мъртва в апартамента на майка си в шведския град Векшо. За да оглави разследването, от Стокхолм пристига комисар Еверт Бекстрьом заедно със специално подбрания си екип. Използвайки познанията си за системата, Першон ни разкрива отблизо прийомите на комисаря и разбулва грозната истина за бездействието и цинизма, с които служителят на реда посреща задълженията си. Въпросът кой и защо е убил Линда неизбежно поставя на дневен ред ефикасността на разследващите, хвърля светлина върху тяхното чувство за дълг и професионална преценка, която, уви, често се влияе от стремеж към надмощие и реваншизъм. За щастие, будният ум и отличният полицейски нюх на Ана Холт и Лиса Матей, които поемат разследването след провала на Бекстрьом, ни вдъхват надежда в тържеството на професионалния и човешкия морал над бездушието и егоизма.
Информация за автора
Любимецът на литературната критика и на четящата аудитория в Швеция Лейф Г. В. Першон (р. 1945) има зад гърба си три десетилетия като автор на криминални романи, обагрени с хумор, преминаващ в сатира. Освен бележит писател Лейф Г. В. Першон е и най-известният криминолог на Швеция, преподавател в шведската Полицейска академия и редовно консултира полицаите, разследващи тежки престъпления. Специалист от такъв ранг неминуемо вижда язвите в съвременното общество и съвсем закономерно вплита тази проблематика в своите романи. Защото скандинавският криминален роман не е просто поредното убийство, разплетено след дежурните перипетии, а сложна критика и вивисекция на съвременния човек, задълбочено вглеждане в ценностната му система.

Першон е носител на няколко престижни литературни награди, в това число „Стъклен ключ“ за най-добър скандинавски криминален роман, и e трикратен лауреат на наградата на Шведската академия на криминалните автори.
Бележки
Празни страници: 4 и 6.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Leif GW Persson
Linda, som i Lindamordet (2005)

Въведено от
Silverkata
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове
...

Корици 2