Сърдити небеса

Заглавие
Сърдити небеса
Авторска серия
Horror Writers Club LAZARUS №3
Други автори
Марин Трошанов, Елена Павлова, Димитър Цолов-Доктора, Сибин Майналовски, Александър Цонков — Lostov, Бранимир Събев, Явор Цанев, Петър Станимиров
Тип
сборник разкази
Националност
българсска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Българско фентъзи
Жанр
Дарк фентъзи, Съвременна литература на ужаса, Вампири и върколаци, Духове, призраци, демони, Кървав хорър
Теми
Алтернативен свят, Четиво за възрастни
Съставител
Horror Writers Club LAZARUS
Редактор
Елена Павлова, Явор Цанев, Ганка Филиповска, Иван Атанасов
Художник
Петър Станимиров
Коректор
Иван Атанасов
Оформление
Петър Станимиров
Компютърна обработка
Румен Хараламбиев
Издател
Изток-Запад
Град на издателя
София
Година на издаване
2018
Адрес на издателя
ул. Стара Планина №5, ет. 2
Носител
хартия
УИК
13
Формат
16/60/90
Брой страници
2018
Подвързия
мека
Цена
20,00 лв.
ISBN
978-619-010-344-8
УДК
821.163.2-322.4(082)
Анотация

На нашата малка уличка имаше шест стълба, два от тях с електрически лампи. Едната беше пред нашата къща. Всяка вечер комшийката — баба Динка — събираше всички дечурлига на пейката пред нас, черпеше ни „бамбони“ и под мижавата светлина на уличната лампа ни разправяше приказки и страшни истории. Ние, разбира се, предпочитахме страхотиите. След толкова години все още си спомням за жената, дето открила в мазето черепа на изчезналия си мъж и на челото му пишело „Патило и пак ще пати!“, и с този череп се случваха разни невероятни и страшни неща; или за кръшкащата благоверна и влюбения в нея съпруг, който не издържал и накрая изял сърцето й, за да бъде само негова; или пък за евреина, дето крадял деца и ги търкалял в бъчва, набита с остри пирони…

Историите нямаха край и повечето съм ги забравил. Спомням си обаче най-ужасния момент, когато приказките свършваха и трябваше да се прибираме вкъщи. Имахме голям двор с лозница и тя покриваше като тунел дългата пътека до дома — това беше най-страховитото изпитание, което изживявах всяка вечер, защото трябваше на бегом да премина през мрака на този тунел, пълен с безумни изчадия, призраци, вещици и таласъми. Сигурен съм, че сърчицето ми все някоя нощ щеше да изхвръкне, а петите ме удряха по дупето. И така всеки път, защото на следващата вечер искахме пак от ония, страшните истории.

Сега е ваш ред да потреперите малко, защото с клуб LAZARUS създадохме тази книга за наше удоволствие и за ваш ужас!

— Петър Станимиров

Информация за автора

Клубът на авторите на хорър в България „LAZARUS“ се роди в началото на 03.01.2016 година благодарение на мастърмайнда Бранимир Събев, автор на пет сборника с разкази на ужасите, фантастика и фентъзи, и Сибин Майналовски — дългогодишен автор на фентъзи, Sci-Fi и хорър. Към тях се присъединиха Явор Цанев — един от най-талантливите писатели на новото време, собственик на издателство GAIANA Book & Art Studio, и Иван Атанасов — личността, която знае повече за ъндърграунд-литературата от Wikipedia и благодарение на която се наслаждаваме на чудесния превод на „Кървави книги“ на Клайв Баркър.

За кратко към нас се присъединиха още доста хора, които пишат, четат и обожават ужаси. Колкото и да ви е трудно да повярвате, съвременната хорър-сцена не се състои само от Стивън Кинг. И не само от Баркър. В България има доста разказвачи на ужасни истории, които с лека ръка могат да съперничат и на основателите на жанра в световен мащаб. Ще попитате „Ами защо не сме чували за тях?“. Отговорът е прост до безобразие — такова е наложеното статукво в страната ни. Именно това пагубно за българската литература положение има доброто желание да пребори нашият клуб.

Клуб „LAZARUS“ — кръстен на един голям наш приятел, гениален автор и още по-брилянтен преводач на Кинг и Лъвкрафт, който за жалост вече не е сред нас. Адриан Лазаровски — човекът, който към датата на излизането на първия наш общ сборник — „ПИСЪЦИ“ — щеше да навърши 40 години. Трябваше да навърши. Но Смъртта, Господ или който и да е късметлията, който го прибра при себе си, явно имаше други планове.

Съдържание

Встъпление / 7
Няколко думи от художника / 912
„Съществото от стената“ — Марин Трошанов / 13
„Дионисиевият храм“ — Елена Павлова / 37
„Етюди с кама“ — Димитър Цолов / 73
„Нищо лично“ — Сибин Майналовски / 87
„Пътят на душата“ — Александър Цонков / 107
„Завръщане в Кауен“ — Бранимир Събев / 149
„Сърдити небеса“ — Явор Цанев / 179

Въведено от
cattiva2511
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Лични сайтове Книжарници
Промени

Корици 3