Димитър Ангелов
Византия — духовна култура

Автор
Димитър Ангелов
Заглавие
Византия — духовна култура
Тип
Историография
Език
български
Категория
История
Жанр
История, Културология
Теми
Средновековие
Редактор
Христо Сантулов
Главен редактор
Христо Сантулов
Художник
Марин Добрев
Технически редактор
Елена Герганова
Коректор
Мария Сантулова
Издател
Издателство „Идея“
Град на издателя
Стара Загора
Година на издаване
1994
Адрес на издателя
6000 Стара Загора ул. Ген. Столетов 113
Други полета
За издателството: Издателство „ИДЕЯ“ към „Тракия“ ООД, Ст. Загора
Редактор: доц. Христо Сантулов, доктор по философия
Носител
хартия
Брой страници
336
Подвързия
твърда с обложка
Цена
150 лв.
ISBN
954-8638-03-7
УДК
008(495)(091), 949.5
Информация за автора

Акад. Димитър Симеонов Ангелов е роден на 02.02.1917 год. в София. Завършва история в Софийския държавен университет „Св. Климент Охридски“ през 1939 год. През 1943 год. специализира в университета в Мюнхен (Германия). Защитава докторска дисертация по история, специалност „византология“. Като професор и доктор на историческите науки в Софийския университет чете лекции по история на Византия и балканските народи в продължение на 40 години. Член е на Българската Академия на науките от 1979 год.
        По-важни трудове на акад. Димитър Ангелов са: „История на Византия“ (в три тома), „Византия — възход и залез на една империя“, „Ролята на византийския император в правораздаването“, „Византия — политическа история“, „Аграрните отношения в Северна и Средна Македония през XIV век“, „Богомилството в България“, „Богомилството във Византия“, „История на средновековната българска държава и право“, „Българско средновековие. Идеологична мисъл и просвета“, „Общество и обществена мисъл в средновековна България“, „Образуване на българската народност“, „Българинът в Средновековието. Светоглед, идеология, душевност“, „Из средновековното ни минало. Държава, народност, култура“, „Неугасващо самосъзнание. Българската народност през вековете“. Участвал е в колективни трудове върху икономиката, военното и финансовото дело в средновековна България, както и в том II и III на многотомната „История на България“.
        Книгата му „Богомилството в България“ е превеждана на италиански, френски, руски и японски език. Събрани студии и статии на английски, немски и френски език са издадени в отделна книга в Лондон през 1972 год.

Съдържание

Акад. Димитър Ангелов — стр. 3
Византия — духовна култура — стр. 9
Извори и литература — стр. 322

Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 5