Яна Язова
Бенковски

Автор
Яна Язова
Заглавие
Бенковски
Авторска серия
Балкани №2
Други автори
Петко Тотев (предговор), Петър Величков( послеслов, бележки)
Тип
роман
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Българска историческа проза
Коректор
Людмила Петрова
Оформление на корица
Гоце Щърбанов
Компютърна обработка
Емил Трайков
Предпечатна подготовка
Изток-Запад
Издател
Изток-Запад
Град на издателя
София
Година на издаване
2003
Печат
Изток-Запад
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
април 2003 г.
Излязла от печат
април 2003 г.
Печатни коли
50
Формат
16/60/90
Брой страници
784
Подвързия
твърда
Цена
23 лв.
ISBN
954-8945-37-1
УДК
886.7-311.6
Анотация

Втори том на трилогията Балкани".
Потресаващ разказ за Априлското въстание, започващ с ентусиазма по неговата подготовка, опиянението при избухването му и унининието след кланетата в Перущица и Батак.
Яна Язова обрисува образа на Бенковски отдалеч — започва с младежките му и любовни авантюри в Мала Азия.
Романът завършва с героичната саможертва на Христо Ботев.
Възкръсват кървави събития от нашата история, описани с невероятно познаване и на най-малките детайли, свързани с тях.

Информация за автора

Яна Язова (1912 — 1974) e псевдоним на Люба Тодорова Ганчева, българска писателка.

Родена е в Лом през 1912 година. Баща й Тодор Ганчев е доктор на философските науки, завършил в Цюрих, Швейцария. Майка й — Радка Бешикташлиева е потомка на един от известните български търговци в Цариград — Стойчо Бешикташлиев.

Яна Язова още като гимназистка (1930) занася на проф. Александър Балабанов една своя тетрадка със стихове. Той й дава името Яна Язова. През 1931 г. излиза първата й стихосбирка „Язове“, следват още две. Постепенно преминава към прозата с първия си роман „Ана Дюлгерова“ — за невъзможността нещо в България да се промени. Следва романът „Капитан“ (1940) — първият български роман за наркотрафика и проституцията. По-късно нейният издател е съден от Народен съд и убит. След 1944 г. Яна Язова се отказва да се присъедини към писателите, които се втурват по бригади и писане на хвалебствия за новата власт.
Омъжва се през 1943 г. за инженер Йорданов, един от ръководителите на радио „София“, живял 16 години във Франция и много заможен, който умира през 50-те години. През 1960 година за пръв път Яна Язова излиза от изолацията, представяйки своя ръкопис на романа „Левски“ на издателство „Народна култура“. Издателството го включва в плановете си, но директорът на издателството Пелин Велков по-късно й казва, че няма да издадат романа.
Яна Язова има изключително драматична съдба, която дълго време е основната причина да бъде популярна, както и скандалната й връзка с проф. Александър Балабанов. А къде е мястото на творчеството й? Яна Язова живее и твори до 1944 г. Факт е, че смъртта й настъпва през 1974 г., но след смяната на режима творческият й път спира. Умира при мистериозни обстоятелства в дома си. Тогава откриват и ръкописи на неиздадените й досега исторически романи. В този момент се появяват и обвиненията, че един от най-титулуваните български писатели е откраднал романа й за Левски. За да се предотврати публикуването им под чуждо име, изследователят Петър Величков започва да ги издава на части в литературният вестник „АБВ“, а накрая като цели томове, които се преиздават и продават до днес.

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 3