Нина Дончева
Мълчанието на майките

Автор
Нина Дончева
Заглавие
Мълчанието на майките
Издателска поредица
Мечта за книга №9
Тип
разкази
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременна проза: разкази и новели
Издател
Фондация „Български издател“
Година на издаване
2016
Носител
хартия
Брой страници
120
Подвързия
мека
Цена
7 лв.
ISBN
978-619-154-221-5
Анотация

Казвам се Нина Дончева. Книгата, която искам да представя пред вас е сборник с моите разкази, събрани под общото заглавие „Мълчанието на майките“. Това са истории, чиито главни героини са жени и в които се разкриват очаквани, неочаквани, познати и неподозирани черти на образа. Всяка история има своята измислена и своята истинска част, преплетени в сюжетната линия. Срещала съм повечето от героините си на живо. И независимо дали аз съм създала историята или тя вече е била играна, всички те са били провокация да ги събера в едно общо говорещо Мълчание, за каквото приемам сборника.
В тези разкази може да срещнете вашата най-добра приятелка, жената, която ви обслужва в магазина, съседката, учителката на детето ви, непознатата в метрото скрита зад слънчеви очила в облачен ден. Възможно е да разпознаете вашата баба или майка, дъщеря ви или най-неочаквано да откриете самата себе си. Не съм си поставяла за цел да създам идеалния женски образ. По-скоро исках той да бъде реален, такъв какъвто го срещаме всеки ден, такъв с какъвто сме свикнали да общуваме в ежедневието. Този образ, покрай който много често минаваме, без да го забележим.
Исках да нарисувам обикновената жена, тази която не блести с особени геройства, с уникални постижения или зашеметяваща красота. Просто жена, защото всяка жена е уникално творение и задачата да ги обединя в разнопосочно единство не беше лека, но си заслужаваше усилията. Героините ми са цветни, на моменти неочаквани и плашещи, на моменти разсмиващи. Понякога ще ви накарат да се ядосате, а друг път да ги заобичате от сърце, защото всеки разказ тласка в различна посока, различно усещане и преживяване.
Разкривам част от себе си плъзгайки се „По спомен“ в миналото си. Страдам заедно с героините ми от „Майката“ и „Изборът“. Смея се от сърце заедно с приятелките ми от мини цикъла „Трети срещи“. Ставам романтична в „Розови храсти“ и тъжна в „Палтото“. Оставам изненадана, но доволна в „За теб също!“ и „У дома“. Намигам към тийнейджърките в „Лют пипер и парфюм“ и оставям многоточие в „Мълчанието на майките“.
Някой от разказите са наградени в литературни конкурси и това, заедно с мнението на хора, които уважавам и ценя ме накара да събера смелост и да ви ги представя.
Защото писането е споделяне.
И аз искам да го споделя с вас!

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Анотация - сайт Мечта за книга
Връзки в Мрежата
Разни

Корици 2