Гюстав Емар
Съкровището на мексиканските императори

Автор
Гюстав Емар
Заглавие
Съкровището на мексиканските императори
Подзаглавие
Мексикански бунтовници, Ранчото на свободата
Издателска поредица
Библиотека „Диви истории“
Тип
роман
Националност
френска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Приключенска литература
Преводач
Сакин, Ст. Фроров
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
1992
Редактор
Димитър Стефанов
Главен редактор
Пелин Пелинов
Консултант
Мария Арабаджиева
Художник
Георги Гаделев
Технически редактор
Димитър Матеев
Коректор
Мила Караиванова
Издател
СД-во " Детелина 6"
Град на издателя
София
Година на издаване
1992
Печат
Военноиздателски комплекс „Св. Георги Победоносец“
Носител
хартия
Печатни коли
16,50
Издателски коли
13,86
Формат
84×108/32
Поръчка
21137
Брой страници
264
Подвързия
мека
Цена
16,96 лв.
ISBN
954-8043-04-1
УДК
840-93-31
Анотация

Приключението е най-сладката духовна храна за грамотния човек. Само любовта и парите са може би малко по-сладки, но не винаги. Омразата въобще не може да дели мегдан с него.
Приключението е в основата на цялата световна литература. Без него тя въобще не може да съществува. Или ако съществува, ще прилича на безвкусна гозба.
Библиотека „Диви истории“ има амбицията да представи в следващите няколко години на българските читатели от всички възрасти най-добрите приключенски романи от световната литература. Естествено, на първо място ще бъдат произведенията на най-добрите майстори на това четиво: Майн Рид, Гюстав Емар, Емилио Салгари и Карл Май.
Библиотека „Диви истории“ ще ви отведе в Дивия Запад. Но не само там. Приключенията са ставали и ще стават във всички посоки на света и по всички кътчета на нашата удивително непозната земя. Защото не е важно къде става едно приключение, а как става и… особено — как е описано.
Библиотека „Диви истории“ ще ви поднесе част от най-добрите описания, които светът е създал досега. И с които са възмъжавали поколения силни и смели момчета от век и половина насам.

Информация за автора

Гюстав Емар (1818–1883 г.) — френски пътешественик и писател, един от най-забележителните световни автори на приключенска литература. Роден е в Париж под името Оливие Глукс. През 1830 г. отива в Америка, където живее почти две десетилетия сред индианците, ловува с тях и прекосява на длъж и шир целия континент. Осиновен е от племето сиукси. Два пъти е пленяван и връзван на „кола на мъченията“ от вражеското племе апахи, а по-късно става пленник и роб на патагонците при Магелановия проток. Преживял е стотици смъртоносни премеждия, но неговата смелост и находчивост, или по-точно, неговият щастлив шанс, а най-точно — Съдбата, са го закриляли, за да ни остави „сладките плодове“ на своите преживявания и фантазии, които вече 130 години момчетата от цял свят четат с диво удоволствие.
Някои критици наричат Гюстав Емар френския Майн Рид. И имат основание. Не толкова, защото двамата са абсолютни връстници (родени и починали в едни и същи години) или пък защото са големи пътешественици, а защото техните романи си приличат по жанр, тематика, герои и изключително художествено въздействие. Някои смятат, че по-младите им събратя по перо — германецът Карл Май (1847–1912 г.) и италианецът Емилио Салгари (1863–1911 г.) са по-добри майстори на интригата и образите. Въпрос на вкус. Безспорното е, че и четиримата, представители на четирите големи европейски нации, са оставили безсмъртни образци в приключенския жанр, с които са расли и ще растат вовеки веков момчетата от цял свят.
Първият роман на Г. Емар „АРКАНЗАСКИ ТРАПЕРИ“ излиза през 1858 г., седем години след първия роман на англича¬нина от ирландски произход Томас Майн Рид „ЛЮБИТЕЛИ НА ЧЕРЕПИ“. След това следват романите „СЛЕДОТЪРСАЧИ“, „ПИРАТИ НА ПРЕРИИТЕ“, „ДЕВСТВЕНАТА ГОРА“, „БАН¬ДИТИТЕ НА АРИЗОНА“, „БЛАГОРОДНИКЪТ БАНДИТ“, „ОТМЪЩЕНИЕ“, „КАНАДСКИТЕ ЛОВЦИ“, „РАНЧОТО НА СВОБОДАТА“, „МЕКСИКАНСКИ БУНТОВНИЦИ“, „ЛОВ¬ЦИ НА КОБРИ“, "АТЛАЗЕНАТА ЗМИЯ ", „ЧЕРНАТА ПТИ¬ЦА“ и др.
Гюстав Емар умира в Париж, в пансиона „Света Анна“, без да знае, че е велик.

Съдържание

Мексикански бунтовници (превод Сакин)…5
Ранчото на свободата (превод Ст. Флорин)…105

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 2